Marele astrofizician Stephen Hawking a murit. A reuşit zeci de ani să învingă o boală cumplită
This browser does not support the video element.
„Suntem profund întristaţi de decesul astăzi al iubitului nostru tată”, au transmis Lucy, Robert şi Tim, copiii regretatului fizician.
„A fost un mare om de ştiinţă şi un om extraordinar a cărui activitate şi moştenire va dăinui timp de mulţi ani”, se mai afirmă în comunicatul emis de familia lui Stephen Hawking.
Familia a lăudat „curajul şi persistenţa” fizicianului, adăugând că „inteligenţa şi umorul” acestuia au inspirat oameni din întreaga lume.
Citeşte şi Stephen Hawking: Oamenii vor transforma Terra într-un ”glob de foc”, în mai puţin de 600 de ani
Fizicianul s-a stins din viaţă în linişte la locuinţa sa din Cambridge în cursul dimineţii de miercuri.
Suferind de scleroză laterală amiotrofică (denumită şi boala Lou Gehrig), o maladie paralizantă cu care a fost diagnosticat pe când avea 21 de ani, Stephen Hawking a fost timp de peste 50 de ani imobilizat într-un scaun cu rotile şi comunica prin intermediul unui computer şi al unui sintetizator vocal.
Pacienţii diagnosticaţi cu boala de care suferă Stephen Hawking trăiesc, în medie, 3 ani, numai 10% dintre aceştia reuşind să supravieţuiască mai mult de 10 ani. Cu toate acestea, celebrul fizician a reuşit să depăşească cu mult speranţele medicilor.
Profesorul a îndemnat pe toţi oamenii cu dizabilităţi fizice să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot face şi să nu regrete lucrurile pe care nu pot să le facă.
Hawking i-a încurajat şi pe cei care sufereau de depresie, comparând-o cu o gaură neagră – ”indiferent de cât de întunecate par, nu e imposibil să scapi de ele”. „Găurile negre nu sunt la fel de negre precum sunt pictate. Ele nu sunt închisori eterne aşa cum am crezut. Lucrurile pot ieşi dintr-o gaura neagră, atât spre exterior şi, eventual, într-un alt univers. Deci, dacă simţiţi că sunteţi într-o gaură neagră, nu renunţaţi – există o cale de ieşire”, afirma el.
Un student mediocru în ochii profesorilor
Stephen Hawking, renumit pe plan mondial pentru contribuţiile sale la domeniul fizicii teoretice, este autorul volumului „Scurtă istorie a timpului”, una dintre cele mai de succes cărţi din literatura ştiinţifică.
În mod ironic, Stephen Hawking se afla pe lista celebrităţilor care ar putea deceda anul acesta, întocmită de site-ul DeathList. Vezi aici mai multe.
Suprapopularea planetei şi inteligenţa artificială ameninţă specia umană, avertiza în repetate rânduri Stephen Hawking
Stephen Hawking a atras deseori atenţia asuypra pericolelor cu care se confruntă omenirea.