Home » D:News » Un nou mega-oraş în Orient?! Planul pus la cale de arabi poate duce la construirea unei metropole de dimensiunile şi popularitatea Dubaiului

Un nou mega-oraş în Orient?! Planul pus la cale de arabi poate duce la construirea unei metropole de dimensiunile şi popularitatea Dubaiului

Un nou mega-oraş în Orient?! Planul pus la cale de arabi poate duce la construirea unei metropole de dimensiunile şi popularitatea Dubaiului
Publicat: 08.03.2018
Arabia Saudită şi Egipt au încheiat un acord pentru a crea un fond comun de 10 miliarde de dolari, menit să finanţeze dezvoltarea unui mega-oraş în sudul Egiptului, în peninsula Sinai, potrivit CNBC.

Deal-ul a fost anunţat duminică după ce Prinţul Coroanei Mohammed bin Salman s-a întâlnit cu preşedintele egipean Abdel Fattah al-Sisi în Cairo. Aceasta a fost prima călătorie oficială a lui Bin Salman de când a preluat conducerea în 2017, scrie Ziarul Financiar.

Arabia Saudită şi Egipt, cele mai populate şi mai bogate state arabe, şi-au consolidat relaţiile strategice de când Sisi a venit la putere în 2013.

Acordul de a crea un mega-oraş vine la trei săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Egipt, preşedintele Sisi încercând să obţină un al doilea mandat. Votul a generat reacţii la nivel internaţional, criticii acuzând Egiptul că nu păstrează un cadru democratic.

În februarie, 14 grupuri egiptene şi internaţionale care militează pentru protejarea drepturilor omului şi protejarea democraţiei au publicat o declaraţie comună, acuzându-l pe Sisi că „a încălcat toate standardele minime necesare pentru libertate şi pentru alegeri democratice”.

Arabia Saudită mai este implicată într-un proiect asemănător încât, la sfârşitul anului trecut, guvernul saudit a anunţat că va construi un mega-oraş numit NEOM. Oficialii au anunţat că acest oraş va funcţiona 100% pe baza energiei regenerabile, parte dintr-un proiect masiv de reorientare a atuurilor economice ale Arabiei Saudite.

Proiectul NEOm se va întinde pe 26.500 de km pătraţi şi va fi legat atât de Iordan cât şi de Egipt. Guvernul a transmis că industrii precum energia, apa, biotehnologia, alimentele, producţia prin intermediul tehnologiilor avansate şi entertainment-ul vor fi principalele priorităţi în noul oraş.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase