Ce este vaginismul şi cum poate deveni actul sexual dureros
Din cauza spasmelor involuntare ale musculaturii vaginale, în timpul încercărilor de a avea contact sexual, apare senzaţia de usturime şi o durere intensă, aşa că penetrarea devine imposibilă.
De cele mai multe ori, actul sexual este compromis. În acelaşi timp, potrivit sexologului Gabriela Marin, apare anticiparea durerii şi implicit aversiunea faţă de actul sexual. “Este extrem de frustrant ca din punct de vedere fizic să nu fii capabil să poţi avea un act sexual împlinitor”, afirmă specialistul.
În cazul acestor contracţii care apar involuntar, femeia nu are niciun control asupra mecanismului care-l declanşează şi nici nu este conştientă de ceea ce se întâmplă. Este important să spunem acest lucru, deoarece multe femei se simt vinovate şi ruşinate de aceste probleme sexuale”, consideră sexologul Gabriela Marin.
De ce apare vaginismul
Cauzele acestei afecţiuni nu sunt pe deplin cunoscute. De obicei, este cauzată de un complex de factori fizici şi emoţionali şi este agravată de reacţia firească a corpului care încearcă să evite durerea.
Printre cauzele psihologice sunt: frica, anticiparea durerii din timpului actului sexual, frica de a nu rămâne însărcinată, anxietatea sau stresul, vinovăţia, traumele emoţionale legate de viaţa sexuală, problemele care au legătură cu partenerul (abuz, indisponibiltate emoţională, teama de a fi vulnerabil etc), evenimente traumatice (abuzul sexual sau emoţional, amintiri reprimate etc) şi experienţe neplăcute din copilărie (părinţi rigizi, constrângeri religioase, expunerea la experienţe sexuale şocante etc.) sau chiar o educaţie sexuală inadecvată, prea rigidă sau frica femeii de a-şi pierde virginitatea înainte de căsătorie.
Dintre cauzele medicale, sexologul Gabriela Marin reaminteşte bolile aparatului genital – infecţii, afecţiuni cu transmitere sexuală, boli inflamatorii ale zonei pelviene, probleme după naştere (dureri vaginale cauzate de o naştere naturală dificilă), vârsta (menopauza şi schimbările hormonale, lubrefierea vaginală redusă, atrofia vaginală), disconfortul temporar, traume la nivel pelvian, abuzul fizic şi sexual şi efectele adverse ale medicaţiei.