Ce pâine este bună de consumat? Variantele date de nutriţionist
Pentru a afla care este tipul de pâine pe care ar trebui să îl includem în regimul nostru de viaţă şi cum facem faţă avalanşei de E-uri, am ajuns la medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică! Iată ce spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore?
Pâinea din făină integrală este varianta cea mai sanogenă, având în vedere că este o sursă excelentă de fibre alimentare, carbohidraţi. Făina integrală se obţine din măcinarea bobului întreg de grâu, deci va conţine toate părţile componente ale acestuia: tărâţe, germeni şi endosperm, care, în mod normal, sunt îndepărtate în procesul de prelucrare pentru panificaţie.
Avantaje: fibrele alimentare sunt esenţiale în scăderea colesterolemiei, iar prin proprietăţile pe care le deţin pot preveni bolile cardiace, digestive, de tipul constipaţie, diverticuloză. Pâinea integrală este bogată în vitamine şi minerale şi hipocalorică, comparativ cu pâinea albă, iar mineralele, precum magneziul, seleniul, cuprul şi manganul, pot ajuta la protejarea organismului de unele tipuri de cancer.
Pâinea albă este obţinută din făină rafinată, adică grâul trece printr-un proces de măcinare care are ca rezultat îndepărtarea invelişului extern al bobului.
Avantaje: pâinea are un aspect moale, pufos şi un gust delicios.
Dezavantaje: Din punct de vedere nutriţional, efectele procesului de rafinare sunt dezastruoase, deoarece se pierd vitamine, în special cele din complexul B, fibre, minerale. Pâinea albă este bogată din punct de vedere caloric.
Pâinea de secară (pâinea din făină integrală de secară) are foarte multe efecte benefice pentru sănătate.