Alimentele care îţi scad colesterolul
Soia
Este o alternativă sănătoasă şi delicioasă pentru carne şi brânzeturi, ambele posesoare de cantităţi mari de grăsimi saturate. Şi cum unul dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poţi face pentru a scădea nivelul de colesterol din sânge este să reduci cantitatea de grăsimi saturate din dietă, soia este varianta ideală. De ce sunt grăsimile saturate bune pentru inima ta? Ficatul foloseşte grăsimile pentru a produce colesterol, aşa că dacă ajungi să consumi prea multe astfel de alimente, creşte şi nivelul colesterolului LDL din sânge. Grăsimile saturate se găsesc, de obicei, în produsele animale precum lapte integral, smântână, unt, brânză, carne de vită, porc, miel. Dincolo de faptul că înlocuieşte cu succes grăsimile saturate din alimentaţie, soia conţine izoflavone, care au o contribuţie importantă la scăderea colesterolului LDL.
Cum să o introduci în alimentaţie: nu eşti familiarizat cu alimentele pe bază de soia? Poţi să începi prin a consuma tofu, făină de soia sau lapte de soia. Apoi vei descoperi că există în supermarket o varietate de alternative din soia pentru carne, mezeluri şi orice ai mai face în mod tradiţional, aşa că le poţi încerca cu încredere.
Fasole boabe
În afară de tărâţele de grâu nu există aliment mai bogat în fibre decât fasolea boabe. Aceasta este bogată în fibre solubile care scad nivelul de colesterol. Dacă vei consuma o ceaşcă de orice tip de fasole boabe pe zi, nivelul de colesterol va scădea cu până la 10% în 6 săptămâni. Fibrele solubile formează în apă un fel de gel care acţionează ca un pansament pe tractul intestinal, prevenind reabsorbţia colesterolului în organism. Acesta este motivul pentru care fibrele solubile contribuie la scăderea nivelului de colesterol, scăzând astfel riscul de a face boli de inimă. Fibre solubile se mai găsesc şi în ovăz, orez brun, mere, morcovi şi în majoritatea fructelor şi legumelor.
Cum să o introduci în alimentaţie: cel mai comod este să ai conserve de fasole de mai multe tipuri, pentru a putea adăuga o ceaşcă de boabe în salate, chilli vegetal, cartofi la cuptor sau chiar în sandvişuri.