Ciudăţenia descoperită de psihologi: eşti mai fericit cu o medalie de bronz decât cu una de argint

17 02. 2018, 18:00

Potrivit unui studiu publicat în Journal of Personality and Social Psychology, cercetătorii au vizionat secvenţe cu 40 de câştigători de medalii de argint şi bronz la Olimpiada din 1992. Acestea cuprindeau reacţia imediată a sportivului la anunţul câştigătorilor care urmau oricărui eveniment şi limbajul corpului şi mimica fiecărui sportiv după câteva ore, la ceremonia de decernare a premiilor, scrie Curiosity.

Apoi, fără să spună ce medalie a câştigat fiecare, au chestionat un grup de studenţi de a evalua reacţiile sportivilor pe o scară de la 1 la 10, 1 fiind agonie şi 10 extaz.

În urma rezultatelor, s-a ajuns la concluzia că medaliaţii cu bronz sunt mai fericiţi decât cei cu argint. Participanţii au evaluat câştigătorii medaliilor de bronz la o medie de 7,1, imediat după aflarea veştii, şi 5,7 pe podium. Medaliaţii cu argint au avut o notă de doar 4,8 la aflarea veştii şi 4,3 la ceremonie.

Rezultate similare au fost înregistrate de alt studiu după competiţia de judo de la Jocurile Olimpice din 2004.

Psihologii susţin că aici este vorba despre gândire contrafactuală: în loc să te gândeşti la realizarea ta în mod obiectiv, compari cu „ce ar fi putut să fie”. Medaliaţii cu argint se gândesc că au fost foarte aproape de aur. Pentru câştigătorul medaliei de bronz, este o situaţie opusă: au fost aproape să nu câştige nicio medalie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Anul 1924: Prima medalie olimpică din istoria sportului românesc – 100 de ani în 100 de momente

Cum s-au desfăşurat Jocurile Olimpice din 1936 sub dictatura regimului nazist. ”Mulţimea ţipa şi îl ovaţiona pe Hitler. Era înfricosător!”

Pentru Jocurile Olimpice 2018 a fost ridicată cea mai întunecată clădire din lume. ”De la distanţă pare o fereastră către spaţiu”

Jocurile Olimpice, istorie. Cum se câştiga Olimpiada înainte să se inventeze meldoniumul