Scabia, cunoscută în popor sub numele de râie, este o dermatoză parazitară răspândită în intreaga lume, indiferent de clasa socială. În general, se manifestă prin prurit, care se intensifică noaptea şi la caldură.
Scabia este o boală contagioasă care se transmite prin contact direct cu bolnavul sau indirect, prin atingerea hainelor, lenjeriei de pat sau prosoapele acestuia.
Perioada de incubaţie (de la transmitere până la debutul dermatozei parazitare) este de 3 -4 săptămâni. „Parazitul cauzator, sarcoptes scabiei varietatea hominis, are dimensiuni microscopice şi nu poate fi vizualizat cu ochiul liber. Femelele sapă în piele tunele la capătul cărora îşi depun ouăle, acestea căpătând la nivel cutanat aspectul unor şanţuri liniare sau sinuoase de 1-10 mm.
Din ouăle depuse vor ieşi larve care se vor transforma în adulţi şi care au capacitatea de a se deplasa pe piele mai multi centrimentri pe oră. Departe de corpul uman pot trăi doar 2-4 zile şi pot fi distruse la temperaturi de peste 55 grade Celsius”, precizează dermatologul Proca Ancuţa pentru Ce se întâmplă, doctore?
Tipuri de scabie
-
scabia clasică
-
scabia oamenilor curaţi
-
scabia incognita ,
-
scabia crustoasă ( norvegiană )
-
scabia nodulară
CIteşte continuarea pe CSID.