Ciocolată, prăjituri, îngheţată, bomboane, cu toţii simţim nevoia de ,,ceva dulce’’. Acesta este refugiul, recompensa sau pedeapsa noastră. Dulciurile îşi fac loc în viaţa noastră la evenimente importante, când suntem trişti sau veseli, iar de multe ori uităm de efectele negative pe care le pot avea asupra organismului.
„Zaharul pe care îl avem cu toţii în bucătărie se mai numeşte zaharoză şi este format din câte o moleculă de glucoză şi fructoză. Glucoza, cea mai importantă sursa de energie a celulelor corpului uman, se eliberează prin metabolizarea dulciurilor şi este absorbită cu uşurinţă în tubul digestiv. Ea determină creşteri bruşte ale glicemiei şi stimulează indirect eliberarea de insulină. Fructoza trebuie să treacă prin procesul de metabolizare la nivel hepatic , iar atunci când este consumată în exces creşte riscul dezvoltării unor patologii hepatice’’, susţine nutriţionistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?
În general, este important să reducem consumul de dulciuri procesate, rafinate, care au un conţinut ridicat de zahar. Putem înlocui zahărul din alimentaţie cu îndulcitori naturali sau artificiali.
„Recomand consumul moderat şi pe perioade temporare a îndulcitorilor, asta pentru a evita creşterea în greutate sau apariţia efectelor nocive asociate consumului excesiv”, adaugă medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică.
Deşi nu putem elimina zaharurile complet din dietă, uneori, putem folosi îndulcitori mai puţin procesaţi. Iată care ar fi, în opinia specialistului, cele mai la îndemână soluţii!
Citeşte continuarea pe
CSID: