Locurile de cazare din Alba Iulia au fost epuizate cu aproape un an înainte de manifestările cu ocazia Centenarului

13 02. 2018, 15:00

Au mai rămas foarte puţine locuri disponibile, iar proprietarii de pensiuni, hoteluri şi alte unităţi de cazare ţin foarte mult la preţ, deoarece au siguranţa că în cele opt luni rămase se vor ocupa. Un om de afaceri din Alba Iulia, care deţine trei unităţi cu circa 100 de locuri de cazare, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că preţurile nu sunt chiar ca în Cluj-Napoca în perioada Festivalului UNTOLD, însă sunt ”pe măsura evenimentului”. ”Am ţinut la preţ, mai avem locuri libere, şi le ţinem, urmând să fie şi ele rezervate, dar la un preţ pe măsura evenimentului. Noi am făcut pachete pe trei zile, cu all-inclusive. Mese cu meniu tradiţional, vin şi ţuică, din partea casei, scrie Mediafax.

De 1 decembrie vom fi naţionalişti, vom împodobi cu însemne tricolore, ne gândim la hore şi muzică patriotică”, a spus acesta. De asemenea, administratorului unui hotel de trei stele din centrul municipiului Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că toate locurile s-au rezervat în luna decembrie 2017, când foarte mulţi care au participat la manifestările dedicate zilei naţionale s-au hotărât să vină şi în 2018. ”Au început să se facă rezervări de la 1 decembrie 2017, care au venit atunci au anunţat vă vin şi în 2018. Se simte că este o cerere mai mare în ceea ce priveşte cazarea, pe tot parcursul anului 2018. Preţurile sunt puţin mai mari, dar nu cu mult faţă de anul trecut”, a spus acesta. Şi hotelurile din zona Cetate a municipiului Alba Iulia, unde se vor organiza manifestările dedicate Centenarului, sunt ocupate în proporţie de 100% de anul trecut. ”Din cursul anului trecut s-au tot făcut rezervări, iar în decembrie a ajuns să fie de 100% ocupat. Sunt persoane din mai multe zone ale ţării care vin. Semnele pe care le avem arată că tot anul va fi cu cel puţin 10% mai bine decât în 2017, având în vedere şi că e anul Centenar. Preţurile la cazare au crescut, dar motivul principal e că s-au scumpit toate.

De 1 decembrie 2018 unităţile de cazare au preţuri mai mari, e o creştere undeva la 20%, fiindcă e cererea mai mare. Vă daţi seama, hotelurile care au camere mai puţine e normal să ţină la preţ că oricum se închiriază toate. Nici noi nu am lăsat la preţ, chiar dacă au venit grupuri mari”, a spus reprezentantul unui alt hotel. De asemenea, alt patron este de părere că toţi proprietarii de unităţi de cazare au crescut preţurile cu cel puţin 50%. ”Şi la noi e rezervat în proporţie de 100%. Preţurile au crescut şi cred că toţi hotelierii au procedat la fel şi până la urmă se face o compensare a cheltuielilor pentru lunile ianuarie şi februarie din acest an, care sunt mai slabe”, a spus acesta.

De asemenea, recepţionerul unui hotel aflat la ieşire din Alba Iulia, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că faţă de anul trecut se simte o creştere a numărului de turişti, iar locurile de cazare din preajma zilei de 1 decembrie 2018 s-au epuizat tot din decembrie anul trecut. De asemenea, au fost rezervate şi apartamentele şi garsonierele care se închiriază în regim hotelier. Sunt şi administratori de unităţi de cazare care regretă că au rezervat tot înainte cu un an, deoarece îşi dau seama că puteau scoate un preţ mai bun mai ales în ultimele luni. Pe site-urile destinate rezervărilor hoteliere în Alba Iulia nu se mai găsesc locuri disponibile, ci doar în împrejurimi, iar administratorii acestora se aşteaptă să fie închiriate până în vară. În Alba Iulia funcţionează peste 20 de hoteluri şi pensiuni, care dispun de peste 1.000 de locuri de cazare.

Administraţia locală a pus, din 2018, o taxă de promovare turistică, de 4,70 lei, pe zi, de persoană pentru unităţile de trei, patru şi cinci stele, respectiv 2,35 lei, pe zi, de persoană pentru cei care se cazează la alte tipuri de unităţi. Taxa a fost o surpriză neplăcută pentru hotelieri, care şi-au manifestat nemulţumirile în mediul online. În dimineaţa zilei de 1 Decembrie 1918, în Sala Unirii din Alba Iulia, pe atunci cazinou militar, 1.228 de delegaţi din Transilvania au hotărât Unirea cu România. În 27 iulie 1990, Parlamentul a decis ca 1 Decembrie să devină Ziua Naţională a României.