Descoperire uimitoare cu privire la Oumuamua, obiectul misterios interstelar care a trecut prin Sistemul Solar
This browser does not support the video element.
Aceeaşi echipă susţine că îşi va continua mişcările haotice pentru încă un miliard de ani, desigur, dacă nu se loveşte de altceva, scrie Science Alert.
Oumuamua a fost un asteroid care a intrigat comunitatea ştiinţifică din octombrie anul trecut, când a fost observat de telescoape trecând la o distanţă relativ mică de Pământ.
Există multe enigme ce o înconjoară, una dintre ele fiind compoziţia acesteia. Deşi pare un asteroid stâncos cu materie organică, poate avea un miez de gheaţă, precum o cometă. De interes în acest caz este enigma cu privire la felul în care se deplasează, rotindu-se haotic în jurul axei sale verticale.
În urma studiilor care au inclus analizarea luminozităţii obiectului din mai multe unghiuri, s-a ajuns la concluzia că se roteşte haotic. O astfel de mişcare a fost văzută în Sistemul Solar la asteroizi mai mici cu formă (mai) sferică şi se datorează mai multor potenţiali factori. Printre aceştia sunt apropierea de câmpurile magnetice ale planetelor, ciocnire cu alte corpuri sau efectul Yarkovsky-O’Keefe-Radzievskii-Paddack, care implică radiaţia solară şi activitatea termică internă.
Pentru Oumuamua, se pare că este vorba de o coliziune cu un alt obiect, oprindu-se din rotirea haotică şi stabilind o mişcare normală, constantă, după un miliard de ani.
În prezent, asteroidul se îndepărtează de Terra şi va ajunge lângă Jupiter în mai acest an, iar lângă Saturn în ianuarie 2019, apoi va continua să se deplaseze până când va ieşi din Sistemul Solar.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
”Oumuamua”, asteroidul hoinar şi unic din Sistemul Solar a cărui formă i-a surprins pe astronomi