Cauzele posibile ale durerilor de sâni

09 02. 2018, 16:00
De ce apar aceste dureri şi cum pot fi diagnosticate ne lămureşte medicul ginecolog Erna Stoian. Iată se spune specialistul pentru Ce se întâmplă, doctore!
 
În opinia expertului, durerile de sâni pot fi uşoare sau severe. Ele pot să apară:
 
Doar câteva zile pe lună, în cele 2 sau 3 zile care preced menstruaţia. Această durere normală, uşoară, până la moderată, afectează ambii sâni.

O săptămână sau mai mult, în fiecare lună, începând cu perioada de dinainte de menstruaţie şi continuând, uneori, pe parcursul ciclului menstrual. Durerea, care poate fi moderată sau severă, afectează ambii sâni. Pe parcursul lunii, fiind o durere care nu are legătură cu ciclul menstrual al femeii.

De cele mai multe ori, durerea semnalează o afecţiune necanceroasă a sânilor. Cu toate acestea, durerea de sân inexplicabilă, care nu dispare după una sau două menstruaţii, sau care persistă dupa instalarea menopauzei, trebuie să fie evaluată de către un medic.
 
Durerile de sân sunt clasificate ca ciclice şi nonciclice, iar fiecare tip are caracteristicile sale distinctive.
 
Dureri ciclice:
  1. în mod clar sunt legate de ciclul menstrual;
  2. sunt descrise ca fiind dureri surde, intense;
  3. adesea sunt însoţite de umflarea sânilor sau de senzaţia că există un nodul;
  4. de obicei, afectează ambii sâni, în special porţiunile de sus, exterioare, şi pot radia către zona axilei
  5. se intensifică în perioada de două săptămâni de dinaintea începerii menstruaţiei, dar se calmează după acest interval;
  6. afectează femeile după pragul de 20 şi 30 de ani, înainte de menopauză, cât şi femeile care au trecut de 40 de ani şi care trec printr-o perioadă de tranziţie pâna la instalarea menopauzei.