Noul studiu confirmă asocierea dintre cele două, fiind precedate de o serie destul de consistentă de alte studii, conform precizărilor lui Kasper Adelborg, autorul principal al studiului şi cardiolog la spitalul Universitar Aarhus din Danemarca.
În cadrul studiului, cercetătorii au analizat datele de la aproximativ 51.000 de oameni din Danemarca ce au avut migrene şi aproximativ 510.000 care nu au avut. Cei din grupul cu migrene au fost prima dată diagnosticaţi, în medie, la vârsta de 35 de ani, iar 71% dintre persoane erau femei, scrie Live Science.
După 19 ani de la această primă etapă, cercetătorii au determinat că persoanele care aveau migrene aveau un risc de 1,5 ori mai mare de infarct, comparativ cu cei care nu au fost diagnosticaţi cu migrene. În cazul apariţiei cheagurilor, şansele erau de 1,6 mai mari la persoanele cu migrene, iar în ceea ce priveşte fibrilaţia atrială, riscul era de 1,3 ori mai mare.
Fenomenul poate avea şi explicaţii cauzale, deşi aici este nevoie de mai multe studii. Un potenţial mecanism implică contracţia vaselor de sânge din creier despre care se crede că duce la migrene; contracţie care face o persoană să aibă un sistem circulator cu probleme, care la rândul său duce natural la probleme de inimă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Migrenele sunt mai periculoase decât credeam: cum ne schimbă ele creierul?
Elixirul care tratează de la depresie, migrene, dureri de inimă până la erecţie