Haim Gouri, poetul israelian care a luptat într-o unitate de elită, a documentat ca jurnalist procesul criminalului de război Adolf Eichmann şi a devenit un simbol naţional, a murit vineri, la vârsta de 94 de ani, a anunţat familia acestuia, citată de AFP.
Gouri a publicat peste 20 de cărţi de poezie, care includ, printre altele, reflecţiile sale despre perioada în care a făcut parte din unitatea de luptă de elită Palmach, informează
Mediafax.
A luptat în războiul israeliano-arab din 1948 şi a fost ofiţer în rezervă în timpul Războiului de şase zile din 1967.
După Holocaust, a fost trimis în Europa pentru a ajuta refugiaţii evrei să migreze în ceea ce era pe atunci Mandatul britanic pentru Palestina.
Multe poeme scrise de acesta au devenit cântece populare în Israel.
Articolele sale din timpul procesului criminalului de război nazist Adolf Eichmann au fost transpuse ulterior într-o carte, „Facing the Glass Booth.”
Născut în Tel Aviv, în 1923, Gouri provenea dintr-o familie angajată politic, tatăl său făcând parte din partidul Mapai înfiinţat, printre alţii, de David Ben-Gurion.
Gouri a fost şi realizator de documentare, filmul său despre Holocaust „The 81st Blow” fiind nominalizat la Oscar.
A primit premiul Israelului în 1988 şi a fost numit Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor în Franţa, în 2011, după ce a tradus operele mai multor poeţi francezi în ebraică şi a studiat la Universitatea Sorbona.
Preşedintele israelian Reuven Rivlin a deplâns moartea unui „poet naţional, un bărbat care a fost luptător şi intelectual”, iar premierul Beniamin Netanyahu a spus că „poemele acestuia sunt parte din moştenirea Israelului”.