Pentru a atinge ţinta de reducere a emisiilor propusă de Uniunea Europeană, Germania va trebui să cheltuiască încă un trilion de euro
Sören Amelang de la Clean Energy Wire a precizat că reprezentanţii industriei energetice sunt îngrijoraţi de informaţia studiului, pentru că pleacă de la premiza că planurile vor merge fără dificultăţi, potrivit Futurism.
„Rezultatele pleacă de la preconcepţia că politicienii iau doar decizii corecte începând de acum”, a precizat Kurt Bock, preşedintele asociaţiei industriei chimice VCI şi CEO-ul companiei BASF.
În ciuda optimismului studiului, acesta pune la îndoială capacitatea Germaniei de a atinge ţinta superioară de reducere a emisiilor (95%), ceea ce ar creşte şi mai mult deja suma astronomică de 2,3 trilioane de euro pe care ar trebui să o chelutiască ţara, chiar şi dacă se ia în calcul ieftinirea tehnologiei energiilor ecologice.
Conform Clean Energy Wire, Kempf a explicat că atingerea pragului de 80% este o sarcină extrem de dificilă. Aşadar, 95%, este incomensurabil mai greu. „Scopul politic de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 80 % până în 2050, comparativ cu 1990, este ambţios”, a precizat Kempf. „Scopul de a le reduce cu 95% este mai mult decât ambiţios”.
Poate părea că Germania a făcut foarte puţine pentru a reduce emisiile de gaz, dar în 2017 ţara a stabilit noi recorduri de energie ecologică folosită şi a construit cea mai mare turbină eoliană, iar până în 2021 va avea mai multe trenuri alimentate cu hidrogen.
Totuşi, nu toate reacţiile la studiu au fost negative. Directorul Germanwatch, Christoph Bals, a considerat studiul ca fiind o realizare a faptului că industria energetică germană este fără „o politcă ambiţioasă de mediu ca motor pentru inovaţie şi modernizare” şi menţionează că de fapt noile ţinte reprezintă „o mare oportunitate de afaceri”.
De asemenea, Sabine Nallinger, directoarea Foundation 2° (o companie care reprezintă directorii germani ce susţin lupta împotriva schimbării climatice), spune că studiul scoate la iveală că pragul de 95% este fezabil fără să afecteze economia Germaniei, în condiţiile în care ţările respectă Acordul de la Paris.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: