„Nu doar fluidele de fracturare hidraulică prezintă un risc, apa produsă de sondele convenţionale de petrol şi gaz conţin de asemenea niveluri ridicate de radon, care este un element radioactiv. Aruncarea acestei ape reziduale duce la acumularea radiului în sedimentele râului care se descompun odată cu trecerea timpului şi se convertesc în alte elemente radioactive”, a precizat Avner Vengosh, unul dintre cercetători.
Nivelul de radiaţie găsit în sedimente la locurile de depozitare era de aproximativ 650 de ori mai ridicat ca cel normal. În unele locuri depăşea chiar şi nivelul de radioactivitate pentru care este necesară aprobarea federală pentru depozitele de deşeuri nucleare special amenajate în acest scop, scrie phys.org.
„Analiza noastră confirmă că acumularea de radioactivitate este derivată din aruncarea apei reziduale rezultată în urmă exploatării convenţionale de petrol şi gaz după anul 2011, când autorităţile au limitat această procedură”, a afirmat Nancy Lauer, doctoranda care a condus studiul.
„Deşi interzicerea aruncării fluidelor rezultate din fracturarea hidraulică este importantă, nu este îndeajuns”, a precizat Vengosh. „Apele reziduale convenţionale conţin şi ele radioactivitate, iar aruncarea în mediu trebuie de asemenea interzisă”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
O istorie radioactivă sau poveşti vesele şi triste din istoria radioactivităţii
Singurul om care trăieşte în zona radioactivă Fukushima. Motivul este impresionant