Invenţia care uşurează suferinţa bolnavilor în fază terminală: un nou AI poate determina ziua morţii
Savanţii au examinat datele EHR (Electronic Health Record) de la Spitalul Stanford şi de la Spitalul de copii „Lucile Packard”, din SUA, scrie The Sun.
Datele, care includ registrele a aproximativ două milioane de pacienţi copii şi adulţi, au fost folosite pentru a „antrena” o reţea neurală care este acum capabilă să prezică mortalitatea oamenilor cu boli serioase sau terminale.
Ideea a fost că dacă se ştie dinainte durata exactă a speranţei de viaţă a acestor pacienţi, oamenii pot fi trataţi în consecinţă. Conform experţilor, aproximativ 80% dintre americani vor să-şi petreacă ultimele zile acasă, dar în jur de 60% mor în spitale.
Noua abordare vine pentru că prezicerea momentului morţii este „extrem de dificilă”, a precizat pentru The Sun Online Adrian Tookman, directorul programului de caritate „Marie Curie”. „Studiul nostru arată că doctorii, indiferent de experienţa lor, se străduiesc să realizeze predicţii precise”, a adăugat acesta.
Kenneth Jung, cercetătoare la Stanford, susţine că totuşi tehnologia AI trebuie folosită alături de doctori. „Înţelegerea acestui lucru ca inteligenţă artificială plus doctor este modul cel mai normal, opus ideii de a realiza intervenţii medicale bazate pe algoritmi”, a conchis Jung.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Inteligenţa artificială poate detecta minciunile şi poate duce sfârşitul decepţiilor aşa cum le ştim
În doar 4 ore, inteligenţa artificială a asimilat toate cunoştinţele despre şah din istorie