Adevărul despre dietele fără gluten. Când ar trebui consumate de persoanele care nu au intoleranţă
Cercetarea, publicată în The Journal of Human Nutrition and Dietetics, arată că alimentele fără gluten ar trebui consumate exclusiv de oamenii care suferă de boala celiacă, adică au intoleranţă la gluten, scrie Gândul.
Pentru sănătatea acestora din urmă, este esenţial ca alimentaţia lor să nu conţină gluten.
În cazul celorlaltor persoane, această dietă nu are sens.
Potrivit cercetătorilor, nu există niciun motiv pentru ca persoanele care nu suferă de boală celiacă să mănânce alimente fără gluten.
„Mâncarea fără gluten nu oferă o alternativă mai sănătoasă alimentelor obişnuite, în afara cazurilor în care persoanele au nevoie de o dietă fără gluten, fiind diagnosticaţi cu intoleranţă la această substanţă, ridicând şi costuri mai mari”, conchide studiul.
Cercetătorii au arătat că, în general, alimentele fără gluten conţin mai multe grăsimi saturate, dar şi mai mult zahăr şi sare decât alimentele obişnuite, fiind, totodată, mai bogate în fibre şi proteine.
De asemenea, studiul arată şi faptul că acest tip special de alimente ridică un cost financiar mai mare din partea consumatorilor.