Cât de periculos este un electrocasnic ce se găseşte în bucătăria oricărui român

25 01. 2018, 12:00

Cercetătorii Universităţii din Manchester au realizat primul studiu cuprinzător cu privire la impactul cuptoarelor cu microunde asupra mediului înconjurător, considerând că „viaţa” aparatelor casnice începe odată cu achiziţia şi se încheie când ajung la „fiare vechi”.

Prepararea alimentelor la cuptorul cu microunde nu eliberează dioxid de carbon întocmai ca ţeava de eşapament a unei maşini, dar studiul a luat în calcul curentul electric utilizat de electrocasnice şi poluarea rezultată în fiecare etapă a „existenţei” lor, de la producţie la reciclare (în cel mai bun caz).

Cuptoarele cu microunde sunt responsabile pentru 7,7 milioane tone de dioxid de carbon – echivalent în fiecare an la nivelul Uniunii Europene – aceeaşi valoare ca emisiile anuale ale unui număr de 6,8 milioane maşini.

Aparatele cu microunde sunt cele mai folosite cuptoare în UE, numărul lor atingând aproape 135 milioane unităţi până în anul 2020.

Totuşi, 6,8 milioane reprezintă o mică parte din numărul maşinilor care circulă zilnic în UE, transmite independent.co.uk.

De exemplu, în Marea Britanie, există cel puţin 37,5 milioane automobile şi vehicule cu motor. De asemenea, în Franţa sunt 32 milioane maşini, în Italia, 37 milioane maşini şi în Germania, 45 milioane maşini.
 
Ultima statistică a maşinilor care circulă în Europa datează din 2008, când erau înregistrate peste 256 milioane vehicule.
 
Studiul mai arată că aparatele cu microunde din UE consumă 9,4 terawaţi/oră de electricitate, în fiecare an, echivalentul curentului generat anual de trei centrale pe gaz de mare capacitate.

Citeşte continuarea pe Gândul