Într-o grădină din Galaţi au apărut căpşunile şi chiar au început să se coacă, iar în curte au înflorit gălbenelele, flori care apar doar primăvara. Specialiştii spun că nu este niciun motiv de îngrijorare şi explică apariţiile surprinzătoare prin vremea caldă pentru această perioadă.
Gălăţeanca în curtea căreia au apărut, în plină iarnă, căpşunile, spune că nu a avut niciodată astfel de fructe în luna ianuarie, scrie
Mediafax.
„Mi-a făcut cu ochiul căpşuna aia care este jumătate roşie, m-am dus şi m-am uitat şi la celelalte, la cele din spate. Nu mi s-a mai întâmplat niciodată să am căpşuni în ianuarie. Vremea este de vină. Cred că a fost foarte cald, pământul este bun şi a ajutat şi gălbenelele. După ce le-am cules în toamnă, nu am cules seminţele şi le-am lăsat acolo în legea lor. Acum au înflorit şi sunt foarte mândră de ele”, a povestit Simona Marcu, femeia în curtea căreia au apărut căpşuni şi flori de primăvară.
Specialiştii confirmă faptul că apariţia căpşunilor şi a gălbenelelor este provocată de temperaturile ridicate.
„Anul acesta o perioadă interesantă din punct de vedere climatologic pentru că temperaturile în zona noastră nu au au scăzut foarte mult drept pentru care unele plante şi-au continuat starea de vegetaţie. Pentru gălbănele, se ştie clar că este o plantă anuală, deci ar fi trebuit ca la primele tempeaturi mai scăzute sau ploi mai reci să-şi întrerupă perioada de vegetaţie. Cel mai probabil au fost într-o zonă protejată de anumiţi factori”, a explicat şeful Secţiei Grădina Botanică Galaţi, Paul Lupoaie.
Temperaturile neobişnuite pentru această iarnă au produs surprize şi la Grădina Botanică din Galaţi. În parc au înflorit petuniile, flori care trăiesc doar vara. Acest lucru nu îi îngrijorează pe specialişti care spun că plantele pot trece peste schimbările bruşte de temperatură.
„Această petunie nu a intrat în repaus, pur şi simplu înfloreşte în continuare. Asta datorită temperaturii de la nivelul solului. De asemenea, temperatura din aer o ajută în continuare în procesul de fotosinteză, ca să ne bucure cu câteva floricele. Ea doar vara trăieşte. Pentru aceste plante, lucrurile sunt simple. Chiar dacă fac frunze, plantele au muguri de rezervă, natura îşi ştie regulile. Plantele pot trece peste momente de tipul ăsta. Încălzirea globală este un fenomen de lungă durată, nu ne aşteptăm la schimbări majore peste noapte”, a precizat Paul Lupoaie.
În această iarnă, temperaturile înregistrate în judeţul Galaţi au fost peste mediile normale ale perioadei. Pe parcursul zilei, termometrele au arătat chiar şi 15 grade Celsius, iar noaptea au fost înregistrate foarte rar temperaturi negative.