Trei lucruri pe care poţi să le faci pentru a-ţi creşte inteligenţa emoţională, conform unui neurosavant
De obicei, EQ-ul este pus în umbră de fratele său mai popular, IQ-ul, care măsoară inteligenţa sau funcţia cognitivă, scrie Curiosity.
În ultima vreme însă, EQ-ul a început să iasă de sub umbră, iar un studiu al World Economic Forum, inteligenţa emoţională va fi printre primele 10 abilităţi pentru angajări până în 2020. Ceea ce este normal, întrucât un EQ mai ridicat face ca o persoană să fie un mai bun membru într-o echipă.
Ridicarea EQ-ului poate însemna şi ieşirea din afara zonei de confort. Spre exemplu, până recent, o prezumţie spunea că toate emoţiile pot fi puse în şase categorii mari: fericire, tristeţe, furie, surpriză, frică şi dezgust.
Conform unui studiu din 2017 al cercetătorilor de la Universitatea Berkeley, aceasta este foarte departe de realitate. Experţii au identificat un număr de 27 de emoţii diferite.
Neurosavantul Lisa Feldman Barrett a descris cei trei paşi ai creşterii inteligenţei emoţionale în cartea sa numită ”How Emotions Are Made: The Secret Life of the Brain”.
Recunoaşte un spectru larg de emoţii: acest prim pas se referă la faptul că trebuie să recunoaştem mai mult decât tristeţe şi fericire (în alte persoane), putând identifica şi emoţii din lunga listă de 27, precum confuzie, dorinţă sexuală, satisfacţie, plictiseală ş.a.
Învaţă noi cuvinte pentru emoţii: odată ce înveţi cuvinte pentru anumite emoţii, îţi poţi lărgi spectrul de înţelegere al acestora. Alte limbi străine au cuvinte diferite care desemnează emoţii pe care nu le recunoaştem în limba maternă fiind un aspect esenţial pentru creşterea „granularităţii emoţionale”.
Creează noi emoţii: conform autoarei cărţii, acest lucru este posibil. Dacă nu ai un cuvânt pentru o anumită emoţie, numirea ei o poate face reală, astfel se extinde granularitatea chiar şi mai mult. Unde se va termina? Probabil nicăieri, pentru că acest cuvinte, toate de altfel, sunt construite. Ascultă-ţi corpul când experimentezi aceste trăiri fără să fii dependent de un dicţionar, pentru a înţelege ce se întâmplă.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
5 emoţii care ne provoacă boli fizice
Cum ne simţim corpul când experimentăm fiecare emoţie? (FOTO)
12 semne pe care corpul nostru le transmite pentru a ne spune că suntem prea stresaţi