Consumăm băuturi alcoolice la ocazii speciale, la sărbatori, cine festive, evenimente, dar trebuie să ştim că moderaţia este cheia pentru a ne menţine starea de sănătate. În cantităţi excesive, băuturile alcoolice pot fi nocive. Fiecare băutură are propriile efecte sanogene sau nesanogene şi este util să ştim care sunt acestea.
Medicul nutriţionist Florin Ioan Bălănică ne indică băuturile pe care le putem alege şi în ce cantitate trebuie consumate. Iată ce spune specialistul pentru ‘’Ce se întâmplă, doctore?’’
Vinul alb şi roşu
Cea mai cunoscută băutură alcoolică este vinul. Varietatea acestora este foarte mare. Vinurile pot fi de mai multe tipuri: seci, demiseci, demidulci, dulci.
Vinul alb conţine numeroase vitamine B1, B2, B5 şi B6, acid folic, B12, vitamina C şi minerale, precum, potasiu, calciu şi magneziu. Licoarea poate participa la prevenţia unor afecţiuni multiple, cum ar fi bolile cardiovasculare, neuredegenerative, precum Alzheimerul.
În ceea ce priveşte vinul roşu, consumul moderat ajută la reglarea ritmului cardiac şi a funcţiei renale, a metabolismului. Ba mai mult, poate susţine contracţiile musculare ale inimii. Datorită consumului ridicat de antioxidanţi, vinul are proprietăţi antiîmbătrânire. Anumite tipuri de vin roşu conţin melatonină, care ajută la obţinerea unui somn odihnitor.
Recomand pacienţilor să-l includă în dieta zilnică, însă în cantităţi moderate, deoarece consumul excesiv de alcool poate duce la o creştere ponderală şi poate perturba procesele metabolice normale.
Citeşte continuarea pe
CSID.