De mii de ani condimentele sunt folosite nu doar pentru a aroma mâncarea, ci pentru proprietăţile lor medicinale. Cercetătorii încearcă astăzi să descopere toate beneficiile şi studiază fiecare condiment în parte. S-a descoperit că unele dintre ele pot atenua de la dureri de cap la indigestii sau chiar pot reduce simptomele unor tipuri de cancer.
Ardeiul iute Aleppo, seminţele de ţelină, cardamonul, chimionul, scorţişoara şi turmericul au fost intent studiate de către profesori de la Facultatea de Medicină de la Universitatea din New York , dar şi de la Harvard Medical School.
Ardeiul iute Aleppo
Ardeiul iute Aleppo este original din Siria şi are o intensitate moderată a iuţelii şi o aromă uşor fructată. Lipi Roy de la Universitatea din New York spune că este bogat în vitamina A, ceea ce face să fie perfect pentru îmbunătăţirea vederii şi a sănătăţii oaselor. De asemenea, conţine antioxidanţi care protejează împotriva multor boli cronice, întăresc sistemul imunitar şi ajută digestia.
Puteţi folosi ardeiul iute Aleppo presărat peste peşte la grătar, în guacamole, în paste sau chiar în aluatul de negresă sau de prăjituri cu cicocolată.
Seminţe de ţelină
Seminţele de ţelină sunt la fel de aromate ca ţelina, însă au o cantitate mai mare de sodiu natural, aşa că, atunci când le folosiţi nu este nevoie să mai puneţi foarte multă sare.
În lumea orientală, seminţele de ţelină au fost folosite pentru tratarea răcelii. Astăzi sunt folosite ca diretice, pentru tratarea artritei, a gutei a spasmesmelor musculare, dar şi pentru a reduce presiunea arterială.
Seminţele de ţelină se pot pune în salata de cartofi, în supa de vită, se pot folosi pentru asezonarea preparatelor din peşte.