Realizarea crucii de gheaţă reprezintă o tradiţie veche la Arhiepiscopia Dunării de Jos. De obicei, crucea înaltă de 1,5 metri este realizată afară, apa fiind lăsată să îngheţe în matriţele pregătite de Arhiepiscopie. Anul acesta, însă, crucea principală şi rezerva sa sunt pregătite într-un laborator al unei firme din oraş, din cauza temperaturilor prea mari pentru această perioadă, potrivit Mediafax.
În laborator, apa a fost pusă în formele Arhiepiscopiei şi este ţinută la minus 20 de grade Celsius, timp de 12 ore, apoi crucile de gheaţă rămân în depozitul frigorific până sâmbătă, de Bobotează.
Foto: Mediafax
„Crucea de gheaţă este ţinută în această cameră frigorifică la o temperatură de minus 18 – minus 20 de grade. Avem nişte matriţe speciale în care turnăm apa, apoi o lăsăm să îngheţe timp de 12 ore. Noi facem două, să avem o rezervă în cazul în care crapă sau se sparge. Trebuie să fim pregătiţi, putem face chiar mai multe. În ziua de Bobotează le scoatem şi le ducem pe Faleza Dunării”, a declarat, miercuri, presei, Ionela Negru, angajată la societatea care a construit crucile de gheaţă.
La Galaţi, slujba de Bobotează va avea loc sâmbătă, pe faleza Dunării. În timpul evenimentului, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, va săvârşi slujba de sfinţire a apei, inclusiv a crucii de gheaţă.
Momentul culminant al ceremoniei este aruncarea Sfintei Cruci şi ridicarea ei din apele Dunării de către un înotător curajos.
Pentru acest ritual este folosită o cruce de lemn care poate fi transportată de cei care se aruncă în apă. În fiecare an, mai mulţi bărbaţi participă la ritualul care are ca scop iertarea păcatelor.