Utilizarea marijuanei a crescut în rândul femeilor însărcinate. Specialiştii avertizează cu privire la pericole
Cercetătorii americani care au efectuat studiul publicat recent în jurnalul JAMA susţin că „dovezile iniţiale sugerează că marijuana prenatală poate afecta creşterea fătului şi dezvoltarea sa neurologică”.
În cadrul sutdiului, avanţii au împărţit femeile în grupuri de vârstă. Per total, rata femeilor însărcinate care folosesc marijuana a crescut, de la 4,2% în 2009 la 7,1% în 2016, scrie Live Science.
Creşterea a avut loc în toate categoriile de vârstă, dar cea mai însemnată a avut loc la femeile cu vârsta sub 24 de ani. În cele mai tinere de 18 ani, cu o creştere de la 10%, ajungând la 19% în 2016.
Este posibil ca femeile să fi consumat marijuana fără să realizeze că sunt însărcinate şi de asemenea, substanţa rămâne în organim timp de 30 de zile, astfel, sarcina poate fi afectată chiar dacă marijuana s-a consumat înaintea acesteia.
Creşterea consumului are drept cauză o creştere în acceptare şi toleranţă faţă de marijuana, mai ales într-un stat precum California, care a legalizat marijuana în scopuri medicale în 1996, iar marijuana recreaţională va fi disponibilă de la 1 ianuarie 2018.
Se pare totuşi că femeile nu înţeleg riscul expunerii la marijuana în timpul sarcinii. Un studiu care a avut loc în perioada 2007 – 2012 a descoperit că 79% dintre femeile chestionate credeau că „există puţine dacă nu zero riscuri în utilizarea prenatală a marijuanei”, au concluzionat cercetătorii acestui studiu.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Marijuana, dincolo de mituri şi mistificări: ce spune ştiinţa
În rândul tinerilor, marijuana şi ”vaping-ul” au devenit mai populare decât ţigările obişnuite