Home » D:News » Shaorma nu va fi interzisă în Uniunea Europeană

Shaorma nu va fi interzisă în Uniunea Europeană

Shaorma nu va fi interzisă în Uniunea Europeană
Publicat: 19.12.2017
Comitetul pentru Sănătate Publică şi Alimente din cadrul Parlamentului European a votat împotriva interzicerii fosfaţilor în carnea folosită pentru prepararea kebabului şi shaormei. Doar 3 voturi au lipsit ca producătorii să fie nevoiţi să schimbe reţeta pentru a putea vinde pe teritoriul Uniunii Europene.
La începutul lunii decembrie Comitetul pentru Mediu, Sănătate Publică şi Siguranţa Alimentelor din cadrul Parlamentului European votase împotriva folosirii fosfaţilor şi polifosfaţilor în carnea utilizată pentru prepararea kebabului. Decizia lor a venit după ce numeroase studii au arătat că aceşti aditivi alimentari duc la probleme ale sistemului cardiovascular. Cercetarea din 2012 a fost contrazisă de specialiştii din cadrul Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor. Totuşi, un alt studiu apărut în SUA în 2013 atrăgea atenţia că există o legătură strânsă între dietele bogate în fosfaţi şi numărul crescut de decese.
 
Potrivit Comisiei Europene, fosfaţii sunt necesari în prepararea kebabului şi a şaormei pentru că aceştia ajută la gătirea uniformă a cărnii ţinută pe verticală.
 
În urma deciziei de a permite în continuare folosirea aditivilor alimentari, Monique Goyens, director general în cadrul Organizaţiei Europene pentru Protecţia Consumatorilor a declarat că ”fosfaţii nu au ce căuta în produse ca gyros sau kebab. Este foarte trist că Parlamentul European a autorizat folosirea unor substanţe chimice care nu sunt necesare. Era mult mai înţelept să se aştepte verdictul final au Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentelor care face o reevaluare. Există producători care nu utilizează fosfaţi şi care ar trebui să fie un exemplu pentru ceilalţi.”
 
Monique Goyens crede că în acest caz trebuie să li se ceară statelor membre să oblige producătorii de kebab, shaorma sau gyros să informeze clienţii dacă folosesc sau nu fosfaţi. 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase