De ce nu a vrut Dodon să declare doliu naţional pentru Regele Mihai
Preşedintele moldovean Igor Dodon a respins cererea preşedintelui Parlamentului de la Chişinău, Andrian Candu, privind decretarea datei de 16 decembrie ca zi de doliu naţional, atunci când va fi înmormântat Regele Mihai I al României, relatează site-ul deschide.md, citat de Mediafax.
„Preşedintele Republicii Moldova nu consideră că e cazul ca Republica Moldova să declare zi de doliu ca urmare a decesului unui conducător sau monarh al altui stat. Cu tot respectul pentru ţara vecină şi poporul român, transmitem încă o dată condoleanţele noastre în legătură cu decesul Regelui Mihai I”, a precizat consultantul principal din cadrul serviciului de presă al Preşedinţiei, Carmena Lupei (Sterpu).
Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a înaintat, joi, un demers în acest sens, după şedinţa Biroului permanent al Parlamentului.
„Voi face un demers adresat preşedintelui Igor Dodon pentru a declara ziua de 16 decembrie – Zi de doliu naţional, pentru a păstra şi tradiţia lansată foarte frumos de domnul Timofti anul trecut. Dar, luând în considerare şi istoria care ne leagă pe noi de Familia Regală, ar fi foarte bine să avem declarată Zi de doliu naţional în ceea ce ţine de decesul, cu regret, al Majestăţii sale, Regele Mihai I. Sper foarte mult că preşedintele Dodon va accepta această propunere şi sâmbăta vom putea avea Zi de doliu naţional”, a spus Candu.
Basarabia, în prezent regiune a Republicii Moldova, s-a unit cu Regatul României după Primul Război Mondial, apoi a trecut sub ocupaţie sovietică. În cadrul unui interviu dat în 1991, Regele Mihai I a declarat că nu face o distincţie între România şi Basarabia.
Sicriul cu trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I a ajuns în România la 13 decembrie, pe aeroportul Otopeni, înmormântarea fiind programată pentru 16 decembrie, la Curtea de Argeş, acolo unde se află şi locul de veci al soţiei sale, Regina Ana.