Studiul, sponsorizat de National Institute on Drug Abuse şi realizat de cercetătorii de la Universitatea din Michigan, a găsit că 22,9% dintre liceenii în an terminal au fumat marijuana în ultima lună şi 16,6 au folosit un dispozitiv de inhalare al vaporilor. Doar 9,7% au fumat ţigări, scrie New York Times.
Studiul a inclus 43.703 de elevi aflaţi în clasele a VIII-a, a X-a şi a XII-a.
„Suntem impresionaţi de creşterea consumului acestor substanţe la adolescenţi”, a precizat Wilson Compton, directorul institutului. „Nu ştim care sunt implicaţiile în ceea ce priveşte problemele de sănătate ale inhalării de vapori”, a adăugat acesta.
Aceste dispozitive de ”vaping”, care vaporizează substanţele într-un inhalator, sunt văzute de unii experţi ca o variantă mai sănătoasă la ţigările tradiţionale, „dar temerea este că poate reprezenta o nouă cale de expunere la nicotină şi marijuana”, a afirmat Compton.
Dispozitivele sunt vândute de obicei cu nicotină. Dar când cei de clasa a XII-a au fost întrebaţi ce cred că se află în conţinutul acestora, peste jumătate au răspuns că se găseşte „doar aromă”.
Cassie Poncelow, consilier la Pudre High School din Fort Collins, Colorado, a observat o creştere a utilizării acestor dispozitive. „Sunt accesibile şi uşor de ascuns”, a afirmat aceasta.
Totuşi, profesorii se bucură de scăderea consumului de ţigări. Compton a precizat că în 1996, 10,4% din cei de clasa a VII-a fumau zilnic. În 2017, procentul a scăzut la doar 0,6%. În 1997, fumatul regulat printre cei de clasa a XII-a a atins un maxim de 24,6%. În 2017, doar 4,2% fumau zilnic.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Reducerea cantităţii de nicotină din ţigări ar putea ajuta fumătorii să renunţe la viciu
Efectele devastatoare ale unui singur pachet de ţigări asupra plămânilor – VIDEO
Ţara în care se fumează cel mai mult. Cum arată harta consumului de ţigări la nivel mondial