„Majestatea Sa Regele Mihai I a încetat din viaţă astăzi, 5 decembrie 2017, la ora 13 (ora României), la reşedinţa privată din Elveţia. La căpătâiul Regelui a stat, până în ultima clipă, Alteţa Sa Regală Principesa Maria. În această seară, la ora 19, Custodele Coroanei române va face o declaraţie către ţară. În cursul zilei de mâine va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală.
La dorinţa Custodelui Coroanei române, funeraliile Regelui Mihai I vor respecta tradiţia înaintaşilor Majestăţii Sale Defuncte.
Începând de mâine, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile. Condoleanţe pot fi transmise online la adresa http://www.familiaregala.ro/mesaje/
Toţi cei care doresc să depună flori, jerbe sau coroane sunt invitaţi să o facă, începând de mâine, la Palatul Regal din Calea Victoriei, în faţa intrării principale”.
Guvernul a decretat, marţi, trei zile de doliu naţional pentru Regele Mihai, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
Doliul naţional se decretează atunci când are loc un eveniment tragic de importanţă naţională. Mai exact, acesta se instituie la trecerea în nefiinţă a unei personalităţi marcante.
Trupul Regelui Mihai va fi adus în ţară pe 13 decembrie
Trupul Regelui Mihai va fi adus în România miercuri, 13 decembrie, cu o aeronavă a Armatei, au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX surse oficiale.
„Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai I va fi depus în Holul de Onoare al Castelului Peleş, iar apoi pentru două zile în Sala Tronului, la Palatul Regal din Calea Victoriei. Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală. Înmormântarea va avea loc la Curtea de Argeş, în Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală. (..) Începând de miercuri, cărţi de condoleanţe vor fi deschise simultan la Castelul Peleş, la Palatul Regal din Calea Victoriei şi la Palatul Elisabeta. Ele vor fi la dispoziţia publicului timp de 40 de zile”, transmite Casa Regală a României.
Miercuri va fi făcut public, în detaliu, programul funeraliilor.
Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a precizat, marţi, MEDIAFAX, că trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţară cu un avion militar, el menţionând că atât MApN cât şi MAI se vor implica în buna desfăşurare a ceremoniilor legate de înmormântarea fostului suveran.
„Trupul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi adus în ţară cu un avion aparţinând ministerului Apărării, dar acest lucru nu se va întâmpla astăzi (marţi, n.r.). Atât ministerul Apărării, cât şi ministerul de Interne, se vor implica în ceremoniile care vor avea loc. Detaliile ceremoniilor urmează a fi anunţate întâi de Casa Regală”, a spus Fifor pentru MEDIAFAX.
Regele Mihai a încetat din viaţa, marţi, la reşedinţa sa din Elveţia, a anunţat Casa Regală a României.
Drapelul României de pe cel mai înalt turn al Castelului Peleş, coborât în bernă pentru Regele Mihai
Conducerea Muzeului Naţional Peleş a decis, marţi, să coboare în bernă drapelul României, după ce a fost primită vestea morţii Regelui Mihai I, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Potrivit reprezentanţilor Muzeului Naţional Peleş, drapelul României a fost coborât de pe cel mai înalt turn al Castelului, aflat la o înălţime de 66 de metri.
Gestul a fost făcut după anunţul privind moartea monarhului.
Sursa citată a adăugat că miercuri, la 11, va fi amplasată în vestibul cartea de condoleanţe lângă care vor fi puse două candele şi oricine va dori va putea să scrie câteva gânduri în memoria Regelui.
Muzeul din Sinaia va rămâne deschis conform programului normal de vizitare.