Un aditiv utilizat într-o gamă largă de alimente va fi interzis în UE
Sorbitatul de sodiu este un conservant folosit pentru a împiedica formarea fungilor, bacteriilor şi mucegaiurilor în produsele alimentare. Este utilizat în brânzeturi, dulceţuri şi gemuri, dulciuri, cereale, produse din carne, băuturi răcoritoare, chiar şi pentru fructe şi legume proaspete, scrie Gustarte.
În 2015, specialiştii de la Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor au re-evaluat toţi aditivii alimentari care fuseseră autorizaţi în 2009. Cu această ocazie au publicat o opinie ştiinţifică privitoare la acidul sorbic E200, la sorbatul de potasiu E202 şi la sorbatul de calciu E203. Pentru că nu au putut demonstra că nu este toxic, EFSA nu a putut stabili o doză zilnică admisă pentru sorbatul de calciu.
Comisia Europeană a cerut să se găsească suficiente informaţii a cerut mai multe informaţii legate de E203 pentru a putea avea un panou complet privind utilizarea sa în siguranţă. În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, sorbatul de calciu nu va primi aprobare de folosire.
Michelle Maynard, director executiv al Asociaţiei pentru Aditivi Alimentari şi Ingrediente a declarat că nu este vorba de lipsa unei siguranţe, ci mai degrabă de faptul că producătorii au hotărât că nu merită să efortul de a le oferi autorităţilor datele necesare.
Toţi producătorii au obligaţia să eliminte sorbatul de potasiu din producţie în 6 luni după ce hotărârea este publicată în Jurnalul Uniunii Europene.