Explicaţia specialiştilor conform căreia orele ar trebui să înceapă la ora 10 îi pune pe gânduri pe părinţi

04 12. 2017, 18:00

Atunci când elevii adolescenţi au început şcoala la ora 10:00, în loc să o înceapă la ora 8:00 sau 8:30, ratele de îmbolnăvire s-au diminuat cu mai mult de jumătate într-o perioadă de doi ani, iar elevii au obţinut rezultate mult mai bune la învăţătură, scrie Gândul.

Studiul a fost realizat într-o şcoală de stat din Anglia, demonstrează ce impact major asupra sănătăţii are un început al zilei prea devreme dimineaţa şi cum mai multe ore de somn îi pot ajuta pe adolescenţi. 

„Cea mai mare problemă a orarelor din şcoli este sănătatea. Ele încep cu boala fizică şi continuă cu sănătatea mintală şubrezită, ceea ce nu înseamnă deloc performanţă academică”, explică medicul David Kelley, autor principal al studiului.

Afecţiuni precum obezitatea şi depresia au fost asociate începerii prea devreme a orelor şi lipsei de somn. 
 
De asemenea, autorii studiului notează că aceste concluzii sunt, cu siguranţă, valabile la nivel mondial. 
 
Mulţi părinţi ar spune că oboseala adolescenţilor este pusă pe seama faptului că aceştia din urmă se duc la culcare la ore târzii. Totuşi, specialiştii susţin că acest lucru este unul normal atunci când oamenii trec prin perioada pubertăţii, pentru că eliberarea melatoninei, substanţa din creier care guvernează somnul, se produce mai târziu decât în cazul adulţilor. 
 
Astfel, este de înţeles de ce adolescenţii au nevoie de mai multe ore de somn şi de o trezire mai târziu dimineaţa.