Cercetătorii de la Bangor University din Marea Britanie au examinat datele provenite de la Global Drug Survey, care este cea mai mare bază de date online cu privire la consumarea drogurilor şi băuturilor alcoolice la adulţi, scrie Live Science.
Mai exact, cercetătorii au analizat răspunsurile a aproximativ 30.000 de participanţi la un chestionar, care aveau vârstele curprinse între 18 şi 31 de ani. Participanţii provin din 21 de ţări şi au băut toate dintre tipurile de băuturi alcoolice specificate mai sus în ultimul an.
Rezultatele au arătat că diferitele tipuri de alcool pot declanşa diferite stări. Băuturile spirtoase, spre exemplu, au fost asociate cu cele mai negative stări dintre toate tipurile de băuturi.
Vinul roşu a fost însă asociat cu cele mai pozitive stări: aproape 53% dintre participanţi au spus că s-au simţit relaxaţi după ce au băut vin roşu. În jur de jumătate dintre participanţi au asociat această stare cu berea.
„De secole, istoria romului, ginului şi a altor băuturi spirtoase au fost legate de violenţă”, a precizat co-autorul Mark Bellis. „Acest studiu global sugerează că şi astăzi consumarea acestor băuturi au cele mai mari şanse să rezulte în stări mai agitate”, a adăugat acesta.
Agresivitatea nu este însă singura emoţie asociată cu consumarea spirtoaselor. Cercetătorii au mai găsit şi că sunt asociate cu stări pozitive, precum surplusul de energie şi stima de sine.
De asemenea, a existat o diferenţă de răspuns bazată pe nivelul de educaţie, ţara de origine şi vârsta. Spre exemplu, participanţii între vârstele de 18 şi 24 de ani „au asociat în majoritatea cazurilor consumul oricărui tip de băutură alcoolică cu starea de energie şi stimă de sine”, au precizat cercetătorii.
Sexul şi nivelul de dependenţă de alcool au jucat şi ele un rol. Bărbaţii au fost cei care „au asociat mai degrabă starea de agresivitate cu consumarea oricărui tip de băutură alcoolică”, susţine echipa de cercetare.
Dependenţii de alcool au asociat consumarea de băuturi alcoolice cu stări pozitive, întrucât aceştia folosesc alcoolul pentru a se reîncărca cu energie.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Consumul moderat de băuturi alcoolice reduce riscul de a suferi de astm
Cum acţionează alcoolul asupra creierului nostru. Efectele sunt dintre cele mai diverse