4 scuze care ne ţin departe de visul nostru
În opinia psihologului Laura Maria Cojocaru, nu facem ceea ce este important pentru noi, nu ne atingem VISUL deoarece un lucru bine ascuns în inima noastră nu vrea această victorie.
Citeşte şi
Citeşte şi Cele mai frecvente 5 vise ale oamenilor. Ce înseamnă dacă visezi că faci sex sau cazi în gol
“Nu vreau să deranjez, nu vreau să supăr, nu vreau să produc suferinţa, nu vreau să fiu criticat, nu vreau să fiu singur ş.a. De fapt, ceea ce încercăm cu adevărat este să evităm propria suferinţa pe care credem că am putea s-o trăim dacă pierdem oameni, aprecierea lor, iubirea lor şi alte lucruri care contează pentru noi. Şi atunci, nu vrem să ne împlinim visul!”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
Ne place să dăm vina pe alţii pentru nereuşitele noastre
Alteori, nu ne atingem VISUL deoarece este mai comod să dăm vina pe şansă, destin, ghinion, ceilalţi, ţara în care trăim, politică, birocraţie, timpurile în care trăim, vremea de afară, părerea vecinului etc.
“Pentru că orice vis, dincolo de frumuseţea lui, presupune şi efortul necesar pentru a străbate drumul până la el, respectiv investire de timp, energie, acumulare de informaţie, răbdare, exerciţiu, disciplină în menţinerea pe acest drum, automotivare. Atunci când nu ne îndeplinim VISUL, de multe ori este de verificat dacă nu cumva nu suntem dispuşi să ne asumăm responsabilitatea acestui efort. În alte situaţii vrem să credem – pentru că este mai uşor aşa – că acele persoane care au succes şi-şi împlinesc visurile, au cumva un soi de baghetă magică pe care o scutură puţin şi gata. Însă e important să conştientizam că împlinirea unui vis presupune şi renunţare, măcar pentru o perioadă de timp, la anumite aspecte: o parte din timpul liber, o parte din finanţe, o parte din relaxare, o parte din confort; dar, dorinţa de a le avea pe toate nu ne lasă să dăm drumul lucrurilor care ne ţin pe loc”, afirmă psihologul Laura Maria Cojocaru (foto).
Câteva dintre scuzele cu care tindem să ne obişnuim:
– “Am ghinion!”. “Nu există noroc sau ghinion, ci doar acţiuni ale căror rezultate ne plac sau nu! E suficient să ne propunem să facem altfel până când rezultatul obţinut este cel dorit!”, declară specialistul.
– “Nu am calităţile lui/ei!”. “Nu există calităţi şi defecte ci doar însuşiri pe care le folosim prea mult sau prea puţin şi, în funcţie de rezultat, mintea noastră le clasifica în bune sau rele. Este suficient să ne găsim zona de echilibru a utilizării însuşirilor noastre şi ceea ce nu putem încă să facem, să ne propunem să învăţam şi să exersăm până putem”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.
– “E prea târziu acum!”. “Niciodata nu este prea târziu pentru a fi tu însuţi! Niciodată nu e prea târziu să te apuci de o altă profesie, niciodată nu e prea târziu să ai un hobby, niciodată nu e prea târziu să-ţi cumperi bicicleta dorită sau să înveţi un lucru nou, niciodată nu e prea târziu să te opreşti şi să observi florile, soarele, ploaia, fulgii de zăpadă, aerul care te ţine în viaţă, animăluţele care-ţi oferă iubirea lor necondiţionată, măreţia naturii ş.a.m.d. Niciodată nu e prea târziu să iubeşti, să râzi, să trăieşti în bucurie! Orice clipă a vieţii noastre este la fel de potrivită pentru a începe să ne trăim VISUL!”, subliniază psihologul Laura Maria Cojocaru.
– “Întai să termin X, să fac Y, să am Z, să … şi mai târziu mă ocup de visul meu!”. “Expresia “mai târziu” începe să doară. Mai târziu vei spune că ai avut ghinion şi rişti să crezi că e prea târziu şi să începi să te plângi! Şi plânsul continuu de milă nu aduce decât o altă amânare!”, spune psihologul Laura Maria Cojocaru.
Care este VISUL tău?
“Majoritatea oamenilor sunt probabil tentaţi să răspundă la timpul trecut: “eee, visam şi eu odată să …”. Este momentul să repetăm din nou întrebarea: “Care ESTE visul tău?” … pentru că încă este, nu a dispărut nicăieri ci doar l-ai aruncat în sertarul cu vechituri. Scoate-l de la sertar, scutură-l de praf şi cere-i iertare pentru că l-ai ignorat! VISUL tău te-a aşteptat credincios în tot acest timp să-i oferi un semn de iubire. Ce eşti dispus să faci ACUM pentru VISUL tău?”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.
Laura-Maria Cojocaru, preşedinte şi fondator al Institutului de Neuro-Programare Lingvistică Somato-Integrativă (INLPSI) şi preşedinte şi fondator al Asociaţiei ”Generaţia Iubire”, este Psihoterapeut şi Trainer în Programare Neuro-Lingvistică.