Să nu termini de mâncat din farfurie este aproape un sacrilegiu în cultura noastră. Cu toţii ne obligăm copiii să mănânce tot, iar dacă suntem invitaţi undeva şi lăsăm vreun dumicat în farfurie suntem consideraţi nerespectoşi. În China este invers. Dacă te apuci să cureţi farfuria cu pâine este semn că încă ţi-e foame şi că gazda nu ţi-a oferit suficientă mâncare.
De asemenea, în China, în cazul în care este servit un peşte întreg sau un pui sau orice alt animal, acesta trebuie să stea cu faţa către cea mai în vârstă persoană de la masă, în semn de respect.
Să spui ”mulţumesc” după masă este aproape un gest reflex. Dacă eşti în India, renunţă la manierele învăţate acasă! Gazda va fi ofensată. Explicaţia pare logică. Dacă eşti între prieteni şi familie şi le mulţumeşti le sugerezi că nu eşti atât de apropiat de ei şi că tu crezi că ţi-au făcut un favor pe care te simţi dator să îl întorci într-o zi.
În Ungaria nu este potrivit să ciocneşti paharele de fiecare dată când spui ”noroc!”. Restricţia are rădăcini adânci. Când guvernul austriac a pus stăpânire pe Ungaria a sărbătorit în public, înr-un mod foarte zgomotos execuţia rebelilor unguri. Ciocnitul paharelor a fost unul din gesturile care şi astăzi le aduce aminte maghiarilor de un episod negru din istoria lor.
Citeşte continuarea pe Gustarte.