Poluarea ajunge la cote extreme în India: New Delhi a declarat stare de urgenţă şi a impus restricţii de transport

10 11. 2017, 14:00

Ministerul indian al Sănătăţii a declarat o urgenţă de sănătate publică la nivel regional şi a sfătuit grupurile de mare risc – cum ar fi cetăţenii în vârstă, bolnavii de inimă şi cei cu astm bronşic – să evite ieşirile din casă. Toate şcolile rămân închise cel puţin până duminică, scrie Mediafax.

Au fost impuse şi restricţii de transport în capitală. Vehiculele diesel mai vechi de 10 ani, vehiculele pe benzină mai vechi de 15 ani şi camioanele care transportă materiale de construcţie nu au voie să intre în New Delhi.

În plus, ministerul Transporturilor au decis introducerea unui program alternativ „par-impar” pentru perioada 13-17 noiembrie, valabil între orele 8 şi 20. Autovehiculele cu plăcuţe de înmatriculare care se termină cu un număr impar pot circula într-o zi, iar cele cu un număr par în următoarea zi. Locuitorii sunt încurajaţi să folosească transportul public.

Instanţa Supremă din New Delhi le-a cerut autorităţilor să organizeze întâlniri de urgenţă în următoarele trei zile pentru a aborda criza smogului, în baza prevederilor din Constituţie potrivit cărora cetăţenii au dreptul să trăiască într-un mediu curat şi sănătos.

Indicele calităţii aerului, care măsoară concentraţia particulelor toxice din aer, se află la un nivel „sever” de 478, în condiţiile în care valoarea maximă citită este de 500, iar orice măsurători care depăşesc 400 sunt considerate nesănătoase de către autorităţile responsabile cu gestionarea poluării.

Un val dens şi maroniu de smog acoperă oraşul, iar locuitorii au reclamat simptome precum usturime la nivelul ochilor, iritarea nasului şi a gâtului.

Primăria din New Delhi a precizat că nivelul ridicat al poluării se datorează arderii păşunilor şi a unor terenuri agricole de către fermierii din localităţile vecine.

New Delhi se află printre cele mai poluate oraşe din lume în ultimii ani, potrivit datelor furnizate de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Acest clasament este condus de regiuni din India, China şi Iran.