În opinia psihologului Lenke Iuhos, greşeală cea mai frecventă, pe care o fac majoritatea oamenilor, este că îşi formeză mental imaginea partenerului ideal, iar atunci când cunosc pe cineva ajung să îl compare cu acea proiecţie. Abia de atunci încolo vor apărarea problemele de relaţionare, deoarece partenerul real, spre deosebire de cel imaginar, va avea defecte.
La început, pentru a nu-şi subestima puterea de a decide corect, persoana în cauză va încearca să nu ia în seamă aceste discrepanţe, se va autominţi. În timp, toate aceste frustrări autoinduse vor escalada, aşa vom ajunge să îi pedepsim pe cei de lângă noi: unii dintre noi devin agresivi, alţii joacă rolul de victimă, alţii sunt absenţi în propria relaţie, alţii caută vieţi paralele etc. Astfel de tipuri de comportamente dau naştere la diferite tipuri de abuzuri, nu atât fizice, cât mai ales emoţionale.
Abuzul emoţional o povară greu de dus
Abuzul emoţional este o realitate trimisă dintr-o generaţie în alta, tolerată în tăcere în zilele noastre.. ,,În general, credem că abuzurile emoţionale sunt mai uşoare decât cele fizice şi se poate trăi cu ele. De foarte multe ori, ne întâlnim cu abuzul emoţional în familie, în cuplu, în relaţia cu părinţii. Uneori, părinţii sunt abuzaţi de copiii lor adulţi, alteori suntem abuzaţi de colegii de serviciu de, şefi etc.”, explică psihologul Lenke Iuhos.