Alimentele pe care nu ar trebui să le consumi pe stomacul gol

01 11. 2017, 12:00
Ce mâncăm la micul dejun? Care sunt alimentele ce ne pot face mai mult rău decât bine? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările pe care  CSID le-a dezbătut împreună cu nutriţionistul Florin Ioan Bălănică.
 
Cafeaua
 
Deşi face parte din ritualul de dimineaţă şi este o sursă de antioxidanţi şi cafeină, cafeaua are un pH acid, putând agrava simptomatologia gastritei de reflux. Totodată, aciditatea internă creşte riscul dezvoltării celulelor pretumorale.
 
Citricele
 
Recomand evitarea consumului de citrice pe stomacul gol, deaorece au un efect iritant pe mucoasa esofagiană. Trebuie să ne intre în reflex  şi să începem dimineţa cu un pahar cu apă cu lămâie, singura din categoria citricelor care în  contact cu sucul gastric scade aciditatea.
 
Foietajele
 
În ciuda aspectului îmbietor şi al gustului plăcut, e de  evitat consmul de croissante sau alte foietaje la micul dejun, deoarece drojdia din conţinut este iritantă pe mucoasa gastrică şi are totodată potenţial gazogen( poate provoca flatulenţă).
 
Cartoful dulce
 
Taninul şi pectinele din compoziţia cartofului dulce  stimulează producţia de acid clorhidric de către mucoasa gastrică, crescând astfel producţia de suc gastric, ceea ce determină afecţiuni gastrice.
 
Roşiile
 
Roşiile au în compoziţie un nivel ridicat de acid tanic, care creşte aciditatea, riscul dezvoltării unui ulcer gastric şi alte patologii digestive.
 
Citeşte continuarea în CSID.