Ministerul Sănătăţii se confruntă cu criza lipsei de imunoglobulină. Se încearcă aducerea substanţei din Bulgaria
Lipsa imunoglobulinei de pe piaţa românească se datorează problemelor de producţie înregistrate de firmele producătoare, arată sursa citată, scrie Mediafax.
„Este o situaţie care se regăseşte în spaţiul european, motiv pentru care voi discuta subiectul la Consiliul miniştrilor care se va organiza la începutul lunii decembrie la Bruxelles. Exportul paralel şi înştiinţările din ce în ce mai dese ale companiilor privind problemele de producţie se transformă într-o situaţie de sănătate publică nu numai în România”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.
Ministrul Sănătăţii va vorbi, în cursul zilei de marţi, cu omologul bulgar pentru a verifica situaţia stocurilor de imunoglobulină din această ţară, România şi Bulgaria având acord de colaborare pentru achiziţia comună de medicamente.
Mai mult, în cursul zilei de miercuri Bodog a solicitat de urgenţă o întâlnire cu firmele producătoare de imunoglobulină pentru a identifica soluţiile de aprovizionare şi a verifica dacă aceste companii au respectat prevederile legale privind procedurile de aprovizionare.
La întâlnirea au fost invitaţi şi reprezentanţii pacienţilor, anunţă Ministerul Sănătăţii.
„Între timp, Ministerul Sănătăţii continuă demersurile demarate prin Compania Naţională „Unifarm” de aprovizionare prin procedura de nevoi speciale. În prezent, Compania „Unifarm” a informat Ministerul Sănătăţii ca a achiziţionat 6.000 de fiole de imunoglobulină pentru care aşteaptă certificatul de calitate pentru a putea fi utilizate, conform procedurilor europene”, arată sursa menţionată.
Imunoglobulina este o substanţă obţinută din plasma sanguină umană. Această plasmă, în urma prelucării, conţine anticorpi care protejează organismul împotriva bolilor.
Pacienţii cu afecţiunii autoimune sunt cei mai afectaţi de lipsa imunoglobulinei, de care ei sunt dependenţi şi îi ajută la imunitate. Prin natura bolii, aceşti pacienţi sunt foarte sensibili la orice, chiar şi la cea mai mică răceală.