Într-o rundă de teste, câinii au avut experienţe pozitive, precum jucatul, iar în următoarea rundă au fost implicate experienţe negative, precum absenţa stăpânului. Câinii au fost lăsaţi apoi să doarmă, scrie The Independent.
Cercetătorii au descoperit că patrupedele au adormit mai repede în urma experienţelor negative, probabil o reacţie de a scăpa de emoţiile negative.
De asemenea, câinii care au trecut prin experienţele negative au petrecut mai mult timp în faza REM a somnului, unde creierul este mai mult activ.
Testele de experienţe pozitive şi negative asupra celor 16 câini au fost separate de o perioadă de câteva zile.
Dr. Anna Kis, de la Academia Maghiară de Ştiinţe, a precizat pentru Daily Mail că, „la oameni, stresul cauzează dificultăţi în adormire, în timp ce la câini stresul îi face să adoarmă mai repede. Considerăm că aceasta este o măsură de protecţie a câinilor pentru a nu mai fi în acel mediu stresant”.
„Totuşi, am găsit că aceşti câini nu se pot bucura de un somn adânc după o experienţă negativă. Se sugerează că, asemenea oamenilor care au dificultăţi de a adormi după o zi stresantă, câinii au o problemă similară”.
Experimentul a mai găsit că personalităţile câinilor contribuie la răspunsul acestora: „câinii jucăuşi reacţionează altfel în faţa stresului social”, au precizat cercetătorii, adăugând că „investigarea viitoare a diferenţelor individuale, precum vârsta sau sensibilitatea, vor reprezenta un pas înainte important”.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Cum au evoluat rasele de câini de-a lungul ultimilor 100 de ani – GALERIE FOTO
Detaliul care face prietenia dintre aceşti doi câini o lecţie de viaţă