Toamna şi-a intrat deja în drepturi depline şi precipitaţiile abundente au început să îşi facă şi ele simţită prezenţa. Aversele imprevizibile creează depuneri generoase de apă pe carosabil care pot ameninţa siguranţa şoferilor atunci când există pericolul pierderii controlului autovehiculului angajat în acvaplanare.
Riscul acvaplanării este cel mai ridicat în viraje, unde apa are tendinţa de a se acumula, şi în denivelările create de trafic în carosabil, care reţin apa, scrie
Rador. În aceste cazuri poate fi vorba de câţiva centimetri buni de apă care despart anvelopa de asfalt. Cu toate acestea, poţi fi în siguranţă la volan şi pe vreme ploioasă, atâta timp cât respecţi câteva reguli de bază.
Pe ploaie, două aspecte sunt de o importanţă extraordinară: viteza de rulare şi starea anvelopelor. În condiţiile în care apa acumulată din precipitaţii inundă carosabilul, iar anvelopele tale sunt destul de uzate, trebuie să reduci viteza.
„Aversele şi anvelopele uzate nu sunt deloc o combinaţie fericită. De altfel, dacă viteza ta de rulare este prea mare, maşina va acvaplana chiar dacă anvelopele sunt bune. Pe ploaie torenţială este indicat să reduci viteza cu până la 15-20 km/h, pentru a permite benzilor de rulare ale anvelopelor să elimine toată apa acumulată între acestea şi asfalt,” explică Matti Morri, Technical Customer Service Manager la Nokian Tyres.