Povestea din spatele asasinării lui John F. Kennedy: a fost CIA-ul în spatele unuia dintre cele mai emblematice evenimente din istoria modernă a SUA?

24 10. 2017, 00:00

Este vorba despre relatările lui Antonio Veciana, care acum are 88 de ani şi care trăieşte în Miami, scrie TopBuzz.

În tinereţe, s-a aflat în centrul unora dintre cele mai importante momente din istoria modernă a SUA, printre care operaţiunile anti-Castro ale CIA, acţiunile secrete ale americanilor din ţările comuniste sud-americane şi mai ales participarea la o întâlnire dintre un important agent CIA şi Lee Harvey Oswald, asasinul lui Kennedy, înainte de comiterea asasinatului.

Veciana a fost co-autorul unei biografii numite Trained to Kill (Antrenat pentru a ucide), scrisă împreună cu jurnalistul câştigător de Premiu Pulitzer Carlos Harrison. În 2014, la 50 de ani de la raportul Warren Commission, care a ajuns la concluzia că Oswald este singurul asasin în cazul uciderii lui Kennedy, Veciana a făcut o serie de declaraţii care a surprins publicul.

Veciana a început ca un contabil de bancă în Cuba şi, iniţial, s-a alăturat revoluţiei lui Castro, care urmărea să-l înlăture pe dictatorul Batista, care era susţinut de Statele Unite. În timpul regimului lui Batista, exista multă corupţie, ceea ce a dus la sărăcirea populaţiei. direcţia revoluţiei cubaneze nu era însă destinată socialismului. Totuşi, atunci când Washington a refuzat să colaboreze cu Castro în urma victoriei sale, acesta a căutat aliat în Uniunea Sovietică. Veciana se va întoarce împotriva lui Castro şi astfel a ajuns să fie recrutat de CIA. Războiul lor secret împotriva Cubei a fost alcătuit din sabotaj economic şi industrial, dar şi de acte de terorism.

Atunci când Veciana a atras atenţia serviciilor secrete cubaneze, acesta nu a avut de ales şi a trebuit să fugă din Cuba cu o barcă, ajungând în Miami. Cu ajutor şi finanţare de la CIA, acesta a fondat Alpha 66, care a devenit unul dintre cele mai notorii grupruri de exilaţi din Cuba.

Conform lui Richard Helms, care mai târziu devine directorul CIA, fraţii Kennedy au încercat din răsputeri să termine regimul lui Castro.. Totuşi, J.F. Kennedy a fost ambivalent în ceea ce priveşte invazia Bay of Pigs, retrăgând suportul aerian, garantând astfel eşecul mizerabil al Statelor Unite.

Acest eveniment a creat animozitate în rândul persoanelor anti-Castro, mai ales în rândul cubanezilor aflaţi în exil. Această animozitate s-a intensificat în rândul oficialilor şi agenţilor CIA şi ai Pentagonului odată cu refuzul lui Kennedy de a invada Cuba în timpul crizei rachetelor nucleare din 1962. Acordul dintre preşedintele american şi omologul său sovietic, Nikita Hruşciov, în care SUA nu invada Cuba cu condiţia ca ruşii să retragă armele nucleare din insulă, a fost a treia lovitură pentru cel mai tânăr preşedinte din istoria Statelor Unite.

Identitatea unui important agent CIA care a participat la asasinat a fost dezvăluită

Veciana s-a destăinuit lui Gaeton Fonzi, care era investigator pentru HSCA (House Select Committee on Assassinations, fondată în 1975, care investiga asasinatele lui Kenedy şi a lui Martin Luther King). A scos la iveală că şeful său avea numele de cod Maurice Bishop. A fost, de asemenea, martorul unei întâlniri extraordinare în Dallas în septembrie 1963, cu două luni înaintea asasinatului preşedintelui. L-a văzut pe Bishop cu un tânăr, pe care l-a introdus ca fiind Lee, care nu a spus niciun cuvânt în timpul întâlnirii. După două luni, Veciana a recunoscut de la televizor şi ziar figura lui Lee Harvey Oswald – asasinul lui Kennedy, aceeaşi persoană cu care s-a întâlnit în septembrie.

A realizat atunci că mai bine nu spune nimic din ce ştie. În timpul discuţiei şi acestor relatări, Fonzi încerca să pară nonşalant (Veciana nu ştia de rolul investigatorului), dar mai târziu a admis că abia putea să stea pe scaun – Veciana confirma suspiciunile conform cărora CIA-ul a avut un rol în asasinarea lui Kennedy.

Fonzi s-a dedicat apoi pentru aflarea identităţii lui Maurice Bishop, bazat pe un portret robot realizat cu ajutorul descrierilor lui Veciana. Printr-o întâmplare fericită, unul dintre colegii lui Fonzi, senatorul Richard Schweiker, a sugerat că imaginea este extrem de asemănătoare cu agentul CIA David Atlee Philips, care conducea operaţiunile anti-Castro şi care mai târziu a ajuns la funcţia de director al diviziei emisferei vestice a CIA. Fonzi a pus la cale o întâlnire surpriză într-o încercare de a confirma această speculaţie. L-a luat pe Veciana la o întâlnire a Association of Former Intelligence Officers – un grup pe care Philips l-a fondat în 1975, după ce a ieşit la pensie.

Atunci când a fost confruntat, Philips a negat că l-a cunoscut pe Veciana, în ciuda faptului că acesta din urmă a fost liderul unui grup important de exilaţi cubanezi. De asemenea, Veciana a negat că Bishop era Philips, dar limbajul corpului spunea altceva – Veciana nu-şi putea lua ochii de la Philips, iar acesta avea emoţii şi tremura. Astfel, HSCA s-a aflat într-un impediment, cu niciunul nerecunoscând.

Raportul final al HSCA, publicat în 1979, a ajuns la concluzia că au existat probabil doi asasini, în urma unor analize acustice.

Câteva luni mai târziu, Veciana a fost împuşcat în cap, dar a supravieţuit în mod miraculos. Nu ştie cine a încercat să-l omoare, dar a devenit conştient că este o persoană incomodă. De asemenea, a suspectat că serviciile secrete cubaneze ar fi de vină pentru acest asasinat eşuat.

Veciana a decis să ţină secret informaţiile pe care le ştia; până acum. Rămas văduv, este pregătit să exorcizeze fantomele trecutului. Veciana a recunoscut că l-a minţit pe Gaeton Fonzi. Maurice Bishop este într-adevăr, aşa cum se suspecta, David Atlee Philips – omul pe care l-a văzut cu Oswald.

Oricum ar fi, adevărul va ieşi la iveală atunci când Donald Trump va declasifica seria de documente referitoare la cel mai enigmatic eveniment din istoria modernă a Statelor Unite şi va schimba percepţia oficială conform căreia Oswald era un comunist fanatic.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Dosarele JFK: Pe urmele lui Oswald. S-a implicat KGB-ul în asasinarea lui Kennedy?

Prima înregistrare audio cu vocea lui John F. Kennedy a fost descoperită în arhivele de la Harvard

La nici patru luni de la moartea lui Hitler, un viitor mare preşedinte american şi-a declarat, în mare secret, dragostea pentru Führer. ,,În interiorul său se afla acel lucru din care sunt create legendele”. Dovada a stat ascunsă 72 de ani

Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria lui Pacepa?