Dacă zahărul pare nelipsit din dieta ta de viaţă, e necesar să faci anumite modificări. Începe prin a mânca mai multe fructe şi legume. Bea mai multă apă. Verifică etichetele produselor alimentare şi optează pentru cele care nu au zahăr. După câteva săptămâni vei fi surprins de cât de puţin îţi lipseşte.
Medicul Florin Ioan Bălănică, specializat în Medicină Personalizată şi Nutriţie, explică pentru
CSID cum ne putem îngrăşa de la produsele pe care le consumăm zilnic, deşi avem impresia că nu conţin zahăr.
Fructele uscate
Par o opţiune sănătoasă, însă, în realitate, sunt pline de zahăr. Nu pentru că sunt îndulcite de către producători, ci pentru că procesul de deshidratare elimină apa şi duce la o concentraţie mai mare de zahăr. Aşa se face că fructele conţin mai mult zahăr în varianta uscată decat în cea naturală.
Cerealele tip musli sau cu fructe uscate
Toate vin cu o promisiune de marketing şi câteodată cu premii: fie că te ajută să slăbeşti, fie că îţi dau energie, fie că îţi îmbunătăţesc digestia. Însa niciun producător nu spune care este de multe ori (nu întotdeauna) marea problemă a cerealelor: cantitatea mare de zahăr.
Acestea pot să conţină de la zahăr obişnuit, la sirop de porumb bogat în fructoză, sirop de malţ, miere şi alţi îndulcitori. Dacă vrei un mic dejun sănătos, încearcă să iei cereale simple si apoi să ţi le prepari singur în combinaţii sănătoase, evită-le cu desăvârşire pe cele cu ciocolată cu lapte sau albă.
Sucul de fructe/fresh-ul
E foarte greu să găseşti o băutură sănătoasă, fără o cantitate imensă de zahăr, în afară de apă. Chiar si apa vitaminizată este o alegere nerecomandată din acest punct de vedere, deoarece s-a dovedit a conţine uneori o cantitate de zahăr la fel de mare ca cea conţinută de Cola.
Recomand pacienţilor mei să bea apă plată sau minerală. Este cea mai sănătoasă variantă şi cea mai ieftină. Sucul de fructe poate fi doar sporadic o opţiune. Cu o cantitate redusă de pulpă, acesta nu declanşează senzaţia de saţietate, dar aşa apare consumul exagerat de zahăr din sursă naturală.
Citeşte continuarea în
CSID.