Veste bună pentru copiii cu probleme la inimă: un implant care creşte odată cu ei îi poate ajuta să evite intervenţiile chirurgicale repetitive
În mod normal, închiderea bazei valvei necesită intervenţie chirurgicală pe cord deschis, iar în cazul copiilor care se află în creştere este o nevoie permanentă de a reface cusătura, scrie Science News.
„Nu este neobişnuit pentru un copil să aibă nevoie de două sau chiar patru proceduri în plus”, a precizat coautorul studiului Eric Feins, chirurg la Children’s Hospital din Boston şi la Harvard Medical School. Numai în SUA, doctorii efectuează peste 1.000 de astfel de operaţii în fiecare an.
Implantul este realizat în centru dintr-un poliester biodegradabil, înconjurat de un material elastic. Acesta din urmă este întreţesut precum o capcană chinezească pentru degete, astfel, atunci când ţesutul valvei creşte, acest material se întinde odată cu el. Cu timpul, poliesterul se dizolvă, iar ţesutul în creştere va continua să întindă şi să subţieze materialul elastic, asemenea unui elastic de păr care este întins.
De asemenea, cercetătorii pot calibra grosimea şi nivelul de elasticitate al fiecărui implant în parte, în funcţie de pacient.
„Aceasta este o cu totul nouă idee. Nu am văzut nimic asemănător până acum”, a precizat Gus Vlahakes, chirurg la Massachusetts General Hospital din Boston, care nu a participat la studiu.
Jeff Karp, autorul studiului, şi colegii săi, au testat prototipuri ale implantului pe inimile puilor de porc. La 20 de săptămâni după operaţie, implanturile s-au dilatat aşa cum se aşteptau cercetătorii. „Testele clinice pot începe în câţiva ani”, a precizat Karp.
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
Primul IMPLANT în creier din lume. Astfel s-a creat şi un sistem de citire a gândurilor
Inovaţie israeliană: un nou implant mamar, mult mai uşor şi care împiedică lăsarea sânilor (VIDEO)