Simţul gustului
Recunoaşte substanţe chimice organice şi anorganice, care la mestecare se dizolvă în salivă. Putem diferenţia gusturile dulce, acru, sărat şi amar.
Psihologia simţului gustativ
Suprafaţa limbii are numeroase protuberenţe (papile). Papilele filiforme, mai subţiri, servesc simtului tactil. Pe pereţii laterali ai papilelor mai mari se află aproximativ 4000 de muguri gustativi. Ei conţin celule senzoriale care recunosc cele patru tipuri de gusturi. Acestea sunt percepute cu intensitate aproximativ egală pe întreaga limbă. Substanţele gustative ajung împreună cu lichidul salivei, printr-un por, în mugurele gustativ.
De aceea, durează un anumit timp până când gustul se formează pe de-a întregul. În mugurii gustativi se află aproximativ 50 de celule receptoare, pe ale căror peri receptori se află receptorii gustativi.
După stimulare au loc modificări ale potenţialului membranei în celulele senzoriale. Ca urmare, acestea emit un semnal clinic, care este preluat de de către terminaţiile nervoase aflate în apropierea diferiţilor nervi din creier şi transmis mai departe către creier.