Coordonatorul celor două muzee, Augusta Costiuc Radosav, a declarat, luni, că Muzeul Virtual conţine documente digitizate şi fotografii ale supravieţuitorilor care au fost deportaţi în lagărele naziste, un istoric al evreilor din Transilvania, hărţi cu populaţia evreiască pe judeţe, dar şi imagini cu lagăre şi ghetto-uri, scrie Mediafax.
”Am inaugurat Muzeul Virtual al Holocaustului din Transilvania de Nord, primul muzeu virtual de acest fel din lume, care conţine documente digitizate şi fotografii ale supravieţuitorilor care au fost deportaţi în lagărele naziste, un istoric al evreilor din Transilvania, hărţi cu populaţia evreiască pe judeţe, imagini cu lagăre şi ghetto-uri, dar şi fragmente din legislaţia antisemită din perioada 1940 – 1944. De asemenea, am inaugurat şi Muzeul Documentar, care este complementar cu cel Virtual, cu documente, fotografii ale supravieţuitorilor, care arată urmele torturilor şi experimentelor medicale la care au fost supuşi, jurnale de lagăr. De asemenea, avem şi o secţiune multimedia, cu interviuri video şi audio cu supravieţuitori ale lagărelor”, a spus Costiuc Radosav.
Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, a declarat, la rândul său, că istoria evreilor este una tragică, iar omenirea nu are voie să o uite astfel încât trebuie cunoscută.
”În tradiţia şi civilizaţia Transilvaniei, istoria şi cultura evreiască au locul lor distinct şi inconfundabil, de aceea înfiinţarea Muzeului Documentar al Holocaustului din Transilvania de Nord şi a Muzeului Virtual sunt importante”, a spus Pop.
Vasile Bogdan, fiul unor supravieţuitori ai Holocaustului, a donat mai multe documente şi fotografii aparţinând părinţilor săi deportaţi în lagărele naziste în anul 1944.
”Mama a fost trimisă la Auschwitz, iar tata la Dachau. Mama a avut o şansă enormă în 1945 când a fost injectată personal în mână de dr. Mengele cu substanţe otrăvitoare, pentru că se apropiau ruşii. Dar a avut noroc că a fost salvată şi a rămas în viaţă. Au avut mărturii foarte dureroase, mama mi-a povestit cum li se arunca pâine de către oamenii din Auschwitz, iar soldaţii le luau pâinea şi îi băteau”, a spus Bogdan.
Muzeul Documentar va funcţiona în cadrul Institutului de Iudaistică şi Istorie Evreiască „Dr. Moshe Carmilly” al UBB, iar cel virtual poate fi accesat la adresa www.holocausttransilvania.ro.