Ce tip de vitamine B sunt recomandate la începutul sezonului rece
Vitamina B1 şi vitamina B12 influenţează sistemul nervos şi psihicul, contribuind la creşterea capacităţii de memorare şi atenţie, la menţinerea bunei dispoziţii şi a energiei pe parcursul zilei şi la păstrarea echilibrului psihic. De asemenea, vitamina B9 sau acidul folic, asigură sănătatea creierului şi poate reduce riscul de apariţie a bolii Alzheimer.
Citeşte şi
Pe de altă parte, cel mai important rol al vitaminei B2 este cel de fixare a fierului în hemoglobină, iar necesarul de vitamina B2 este mai crescut în situaţii de stres şi atunci când organismul este suprasolicitat fizic prin practicarea unui sport sau în perioada sarcinii.
Vitamina B3 este cunoscută pentru rolul său în funcţionarea normală a aparatului digestiv şi pentru favorizarea circulaţiei cerebrale, iar vitamina B5 reduce stresul şi încetineşte procesul de îmbătrânire. Vitaminele de tip B acţionează şi asupra sistemului imunitar. Din toată gama de vitamine de tip B, vitamina B6 este cea mai cunoscută pentru efectul său benefic în lupta cu virozele respiratorii sau gripa specifică sezonului rece.
„Aportul de vitamine provenit din alimentaţie este extrem de important pentru organism. Din fericire, vitaminele de tip B se regăsesc într-o gamă diversificată de alimente şi pot fi cu uşurinţă integrate în dietă, precum oleaginoasele sau rădăcinoasele, care pot fi consumate oricând în timpul zilei, ca gustare. Legumele şi fructele sunt importante surse de vitamine B, însă există şi alte alimente care le conţin, precum ouă, ficat, lactate, ciuperci, fasole sau struguri. Chiar şi berea, care pe lângă sodiu şi proteine, conţine şi vitamine din complexul B: niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) şi acidul folic (B9). Berea este, de altfel, singura băutură cu conţinut de alcool în care se regăsesc vitamine de tip B”, a declarat dr. Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.
Berea consumată moderat poate fi şi o sursă de vitamine de tip B
O sursă bună de vitamine de tip B sunt şi cerealele (orz, grâu) şi drojdia de bere. Deşi acestea nu pot fi consumate ca atare, proprietăţile lor se regăsesc şi în bere, care atunci când este consumată cu moderaţie, poate fi parte a unui stil de viaţă sănătos. Fiind preparată din ingrediente naturale, cum sunt malţul din cereale (cel mai adesea orz), hamei, drojdie şi apă, berea conţine minerale, vitamine din grupul B, fibre şi polifenoli care pot avea o contribuţie pozitivă la dieta alimentară. Biodisponibilitatea vitaminelor B din bere (B3, B6, B12) a fost confirmată şi de cercetări ştiinţifice care au arătat un nivel crescut de absorbţie al vitaminelor B în cazul consumului moderat de bere (330 ml pe zi pentru femei şi 660 ml pe zi pentru bărbaţi).