REFERENDUM în Catalonia. Poliţia trage cu gloanţe de cauciuc în catalani şi confiscă buletinele de vot. Primarul Barcelonei: Nu mai interveniţi violent împotriva votanţilor – LIVE VIDEO
This browser does not support the video element.
Aproximativ cinci milioane şi jumătate de catalani au fost chemaţi duminică la vot, într-un referendum pentru independenţa faţă de Spania organizat de autorităţile regiunii, dar Guvernul de la Madrid consideră iniţiativa neconstituţională, luând deja măsuri împotriva desfăşurării plebiscitului.
Citeşte şi Parcursul istoric al luptei Cataloniei pentru independenţă. Ce îi leagă şi îi desparte de Spania
Citeşte şi Barcelona îşi alungă turiştii. Noile măsuri vor fi implementate în urma nemulţumirilor locuitorilor
De la deschiderea urnelor au avut loc mai multe incidente. Poliţia a intrat în secţii, confiscândd buletinele de vot. De asemenea, forţele de ordine au încercat să împrăştie alegătorii, folosind în unele cazuri şi gloanţe de cauciuc, scrie Gândul.
UPDATE 11:54 Poliţia a tras cu gloanţe de cauciuc, în încercarea de a împrăştia oamenii care aşteptau să voteze.
UPDATE 11:18 Poliţia naţională spaniolă a început confiscarea urnelor şi buletinelor de vot din secţiile de votare catalane, a anunţat Ministerul de Interne spaniol. Ministrul spaniol de interne, Juan Ignacio Zoido, a postat pe Twitter în care apar poliţiştii care au confiscat buletinele de vot. Separatiştii au înddemnat oamenii să voteze la secţiile rămase deschise, chiar dacă nu sunt arondaţi acestora.
Liderul Podemos, Pablo Iglesias, a reacţionat după confruntările violente, atacândul pe premierul Spaniei, Mariano Rajoy. „Lovituri, îmbrânceli, femei în vârstă târâte pe jos. Asta este democraţia pe care Partidul Popular vrea să ne-o impună şi care îmi repugnă. Corupţie, ipovrizie, inutilitate. Ata este „victoria”, Mariano Rajoy?”, a spris Iglesias pe Twitter.
Catalonia este una dintre cele mai bogate regiuni din Spania, având o populaţie de aproximativ 7,5 milioane de oameni. Circa 16% din populaţia Spaniei locuieşte în Catalonia, iar regiunea ce urmăreşte independenţa produce 19% din PIB-ul spaniol, potrivit BBC.
Regiunea catalană are un grad ridicat de autonomie, însă, conform constituţiei spaniole, nu poate organiza un referendum pentru secesiune. Presiunile pentru un referendum pe tema independenţei au crescut în ultimii ani, ţinând cont de politicile de austeritate ale Madridului, într-un context în care economia spaniolă a avut mult de suferit.
Cei care se opun independenţei susţin că regiunea catalană se bucură deja de o largă autonomie, alături de alte regiuni spaniole precum Ţara Bascilor sau Galicia.
Curtea Constituţională din Spania a declarat deja că este ilegală organizarea unui referendum pentru independenţă în Catalonia.
Citeşte continuarea în Gândul, unde găseşti ultimele informaţii despre situaţia din Spania!