Cum îţi poţi ajuta copiii la teme într-un mod corect
“Temele ajută elevul să îşi însuşească anumite informaţii care îi pot dezvolta memoria, cultura, anumite talente sau chiar un stil de viaţă”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea cu care am stat de vorbă despre cât de mult te poţi implica tu, ca părinte, în realizarea temelor copilului tău.
Citeşte şi
Perspectiva psihologică cea mai eficientă este reprezentată de primele modele de şcoli: Academia lui Platon sau Liceul lui Aristotel. Astfel părintele poate deveni un pedagog, arătându-i copilului în ce constă procesul de învăţare, dar şi modul în care se pot rezolva temele pentru acasă într-un mod plăcut.
Conform şcolilor mai sus amintite, cel mai important aspect în cadrul învăţării este reprezentat de povestire. Astfel, părintele îl poate provoca pe elev să citească lecţia şi apoi să povestească ce a înţeles. Pentru că orice temă are la baza o lecţie predată, dar nu întotdeauna înţeleasă de elev.
Încă de la primele teme este bine să se ţină cont de câteva elemente:
Atmosfera de acasă, modul în care părinţii comunică între ei fiind extrem de important.
Părinţii trebuie să aibă aceeaşi viziune despre ce şi cum trebuie să facă sau să înveţe copilul. Dacă ei nu cred în aceleaşi valori şi se ceartă pe ce crede fiecare a fi important, asta duce la dezechilibrul copilului, dar şi la scăderea rezultatelor şcolare.
Adicţiile. Să fim atenţi dacă avem tendinţa să consumăm alcool, ţigări, medicamente, că aceste comportamente vor fi apoi imitate de copil.
Citeşte continuarea în CSID.