Coreea de Nord şi Statele Unite continuă să facă schimburi de ameninţări, dar este puţin probabil pentru un occidental să poată afla cu adevărat cum este perceput războiul cuvintelor de nord coreeni. Regimul condus de Kim Jong-un păstrează o cu o mână de fier controlul asupra populaţiei, cenzurând accesul la informaţiile de afara graniţelor.
Ţara este descrisă ca fiind izolată şi total lipsită de accesul la tehnologia secolului 21. Statisticile sunt greu de obtinut şi sunt bazate, de cele mai multe ori, pe estimări, explică BBC, într-o analiză care prezintă nouă infografice cu cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ştim despre Coreea de Nord.
inastie vs. democraţie
Kim Il-sung a înfiinţat efectiv Coreea de Nord în 1948, iar dinastia familiei sale a domnit încă de atunci, controlul puterii fiind preluat din tată în fiu.
În aceeaşi perioadă, Coreea de Sud a reuşit să unească şase republici, a trecut printr-o revoluţie, dar şi prin tranziţia la alegeri libere. În total, 12 preşedinţi au condus ţara, acoperind 19 mandate.
Telefoanele mobile, un lux
Trei milioane de telefoane mobile ar putea părea o cifră considerabilă, dar pentru o ţară cu 25 de milioane de locuitori, procentul este foarte mic: aproximativ una din zece persoane are acces la un telefon mobil. Majoritatea deţinătorilor de astfel de aparate se află, cel mai pobabil, printre cei care trăiesc în capitala ţării, Phenian.
Cu o singură reţea de telefonie, Koryolink, piaţa din Coreea de Nord este limitată, dar în creştere. Înfiinţată iniţial ca un parteneriat cu firma egipteană de telecomunicaţii Orascom, aceasta a fost multă vreme şi singura opţiune. În 2015, Orascom a descoperit că regimul de pa Phenian a creat o reţea rivală, Byol, şi a fost nevoită să dezvăluie investitorilor că a pierdut efectiv controlul asupra celor trei milioane de abonaţi ai serviciului. Prin urmare, sunt destule motive ca statistica abonaţilor din Coreea de Nord să fie privită cu scepticism.
Pe lângă o lipsă de mobilitate, marea majoritate a nord-coreenilor au acces numai la „internetul privat” al ţării – un intranet închis care funcţionează la scară naţională. Rapoartele din 2016 au sugerat că Coreea de Nord are doar 28 de domenii înregistrate.
Citeşte continuarea pe Mediafax.