Papiloamele cutanate apărute în zona facială sau cervicală, precum şi negii de natură virală, reprezintă excrescenţe ale pielii întâlnite foarte frecvent la persoanele adulte şi nu numai. Pentru că de cele mai multe ori acestea nu au tendinţa de a deveni cancerigene, multe persoane încearcă să le îndepărteze la domiciliu, urmând diferite sfaturi găsite pe internet.
MediculLaurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, atenţionează însă că aceste excrescenţe cutanate sunt vascularizate, astfel încât încercarea de a le elimina fără supraveghere medicală, acasă, poate prezenta riscuri.
Papiloamele cervicale (din jurul gâtului), submamare (sub sâni) sau axilare reprezinta excrescenţe moi, de culoarea pielii, de natură virală. Ele apar de cele mai multe ori în zone de frecare şi, deşi în cele mai multe cazuri nu sunt periculoase, pot fi traumatizate, se pot inflama, sângera şi chiar infecta, devenind deranjante din punct de vedere estetic, dar şi incomode.
Negii, numiţi şi veruci filiforme, reprezintă formaţiuni asemănătoare, care sunt de natură virală – papiloma virusul uman – şi pot apărea oriunde la nivelul pielii.
“Pentru că papiloamele cutanate sunt, de cele mai multe ori, inofensive, devine tentant pentru multe persoane să încerce să le îndepărteze la domiciliu. Această varianta nu este, însă, o opţiune recomandată, tratamentul într-un cadru medical specializat fiind întotdeauna de preferat datorită siguranţei pe care o oferă pacientului.
Citeşte continuare în
CSID.