Guaiacolul este substanţa responsabilă pentru aroma afumată din alimente şi băuturi, iar apa o ajută să se intensifice. Bjorn Karlsson, conducătorul studiului, a declarat că indicat ar fi ca apa să fie adăugată prima dată în whisky înainte de îmbuteliere. Diluarea poate fi făcută apoi şi în pahar pentru potenţarea efectelor. Apa va contribui atât la accentuarea mirosului, cât şi a gustului.
Apa potenţează aromele
În mod normal whisky-ul are o concentraţie de 70% alcool înainte de a fi pus la învechit în butoaie de lemn pentru cel puţin 3 ani. În timpul maturării, o parte din alcool se evaporă, rămânând până la final 55-65%. Înainte de a fi îmbuteliată, băutura este diluată cu apă pentru a ajunge o concentraţie de alcool de 40%, ceea ce îi schimbă total gustul, spune Karlsson. Procedura este necesară pentru a aduce băutura la un nivel de alcool care poate fi consumat fără probleme.
Citeşte continuarea pe Gustarte.